Şeker Yediğimizde Beynimizde Ne Oluyor?
Şeker ihtiyacınızın arkasındaki kimyasal yıkımı merak ediyorsanız bunun için Ted Ed’in Nicole Avena’sından parlak bir animasyon geldi.
Şeker dilinize değdiği anda bu damak tadı tomurcuklarınızı harekete geçirir, bu da serebral korteks reseptörlerine sinyalleri gönderir.
Bu sinyal sırayla beynin ödül sistemini devreye sokar – beynin kendine sorduğu çok basit bir soruya cevap veren elektriksel ve kimyasal yolların karmaşık bir sistemi: Ve cevap
Şekerin size verdiği cevap: Tabii ki evet.
Uyuşturucular, sosyal ve cinsel etkileşimde beynin ödül sistemini devreye sokar.
Ama hepimiz biliyoruz ki; onun aşırı uyarılması kontrol kaybı, bağımlılık ve tolerans gibi negatif etkilere sahiptir.
Her neyse. Yediğimiz birazcık şekerden geri dönersen: O ayrıca şeker reseptörleri olan bağırsaklarınıza gider ve doyduğunu sana bildirmek ya da yediğiniz şekerle başa çıkmak için daha fazla insülin üretmek gerektiği ile ilgili beyninize gereken sinyalleri gönderir.
Sağlıklı gıdalar dopamini tetiklerken, beynimizin ödül sistemi geçerlidir, bir süre sonra aynı gıdaları tekrar tekrar tüketmemizden bıkarak ürettikleri seviyeleri düşürürler.
Bu yüzden insanların yeni gıdalara ihtiyacı gelişti a) gıdaların kötü olduğunu bildiğinde ve b) diyetimizin daha çeşitli olması sebebiyle, daha büyük olasılıkla da ihtiyacımız olan tüm besinleri almamız için.
Fakat şekerle, dopamin ödülleri azalmaz: bu seviyeler çok yüksekte kalır.
…bağımlılık derecesinde ihtiyaç duyulması bakımında şeker biraz uyuşturucu gibi işler.
Aşağıdaki animasyonda (İngilizce) örneklere göz atabilirsiniz.