Sebastião Salgado’nun objektifinden, 1980’lerde Serra Pelada Maden Cehennemi
Serra Pelada, Brezilya’da Amazon Nehri’nin ağzının 430 kilometre güneyinde bulunan büyük bir altın madeniydi. Maden, Alfredo Jaar ve daha sonra da Sebastião Salgado ve Godfrey Reggio’nun 1988’deki belgeseli Powaqqatsi’nin ilk bölümünde yer aldı ve büyük miktarda cevher işleyen çok kalabalık bir insan topluluğunun bulunduğu ilk bölümle meşhur oldu. Operasyonun kaotik doğası nedeniyle madencilerin sayısını tahmin etmek zordu, ancak en az 100 bin insanın varlığı düşünülürse dünyanın en büyük madenlerinden biri olduğu söylenebilir.
Ocak 1979’da, çiftçi Genésio Ferreira da Silva, arazisinde bulduğu altından daha fazlası olup olmadığını araştırmak için bir jeolog tuttu. Aynı bölgede nehir kıyısında yüzen bir çocuk, 6 gram külçe altın buldu. Kısa bir süre sonra la Silva’nın gerçekten de dünyanın en büyük altı yataklarından birinin sahibi olduğu anlaşıldı. Haftanın sonuna kadar çiftliğe gelen binlerce insanla birlikte altın bulma telaşı başladı. Beş hafta sonra, Ferreira’nin arazisinde 10 bin ve yakınlarda başka bir arazide 12 bin insan altın arıyordu. Büyük külçeler hızlı bir şekilde keşfedildi, en büyüğü yaklaşık 6,8 kilogramdı ve 1980 piyasa değeri 108 bin dolardı.
İlk başta uzak bölgelere ulaşmak için tek yol uçak ya da yürümekti. Madenciler, çoğu zaman onları maden bölgesine en yakın yere götürmesi için taksilere fahiş fiyatlar öder; oradan, kalan mesafeyi de (15 km kadar) yürürlerdi. Büyüyen kasaba, yalnızca elle taşınan malzemeden yapılabildiğinden, bir sürü baraka ve çadırdan oluşan bir topluluktu. Her madencinin 2 metreye 3 metre hakkı vardı. Mayıs 1980’de bu tür 4 bin civarı böyle alan vardı.
Brezilyalı fotoğrafçı Sebastião Salgado madeni ziyaret ettiğinde şaşkına döndü. “Tüylerim diken diken oldu. Zamanın başlangıcına seyahat etmiştim, ”dedi. Aşağıda, durumun çılgınlığını ve karmaşasını gösteren şimdiye kadar çekilmiş en güçlü fotoğraflardan bazıları bulunuyor.
designyoutrust.com