Samandağ’da bir kültür mirası “Vespasianus – Titus Tüneli”

Milattan sonra 1. yüzyılda, Seleucia Pieria kentinde bir sorun vardı: Amanos Dağları’ndan akan nehir suyu büyük miktarda tortu taşıdığından kentin önemli limanını düzenli tarayıp temizlemek gerektiriyordu. Her erime sırasında nehir yükseliyor ve şehirde sık sık sellere neden oluyordu.

Roma İmparatoru Vespasian bu sorunu gidermek için bir su tüneli inşa edilmesini emretti. Akıntının yönünü değiştirmek için tünelin sağlam kayadan kesilmiş olması gerekiyordu.

Vespasianus Titus Tunnel

Tünel daha sonra sadece insan gücü kullanılarak inşa edildi ve 2. yüzyılda Vespasianus’un oğlu Titus tarafından tamamlandı. Tünel inşasında Roma lejyonları ve köleler çalıştı. Tümüyle dağ içine oyulan tünelin uzunluğu 380 metre. 7 metre yüksekliğindeki tünelin genişliği is 6 metre.

Günümüzde tünel iki bölümden oluşuyor, aynı zamanda bir baraj ve bir deşarj kanalı gibi özellikler içeriyor. Tünel, UNESCO tarafından Roma İmparatorluğu’nun en inanılmaz mühendislik becerilerinden biri olarak kabul edildi. Ayrıca, dünya mirası siteleri listesine eklendi.

Vespasianus Titus Tunnel

Ancak, arkasındaki tasarım dehasına rağmen tünel limanı sonsuza kadar kurtaramazdı. 5. yüzyılda, bir kez çamur seli geldi ve şehrin düşüşüne ve son olarak da terk edilmesine yol açtı.

Tünel, Türkiye’nin Çevlik ilçesine yakın Nur dağlarının eteğinde, Antakya’nın yaklaşık 32 kilometre güneybatısında yer alıyor. İlk tünelin girişinde Vespasian ve Titus adlarının yer aldığı bir yazıt sergileniyor. 130 metrelik bir bölüm hariç tünelin büyük çoğunluğu bugün hala açık.

Vespasianus Titus Tunnel

unusualplaces.org

What's your reaction?