SALT’tan iklim değişikliğine dair 8 belgesel gösterimi “Bu son şansımız mı?”
SALT’ın 2015’de gerçekleşen Paris İklim Değişikliği Konferansı paralelinde başlattığı “Bu son şansımız mı?”, 14-19 Kasım arasında 8 belgesel gösterimi ile devam ediyor.
SALT’ın 2015’de gerçekleşen Paris İklim Değişikliği Konferansı paralelinde, iklim değişikliğinin etkileri karşısında müze ve kültür kurumlarının sorumluluklarını tartışmak üzere başlattığı “Bu son şansımız mı?” SALT Galata’da devam ediyor.
2017 Bonn İklim Değişikliği Konferansı’nı (COP23) takiben, “Thank You for the Rain” (Yağmur için Teşekkürler) belgesel filminin İstanbul’daki ilk gösterimiyle başlayacak olan program, 14-19 Kasım arasında iklim değişikliğiyle bağlantılı çevre sorunları ile çeşitli araştırma ve girişimleri inceleyen sekiz belgesel film yer alıyor.
SALT Galata’dan sonra 19-22 Kasım tarihleri arasında Ankara’da Tatbikat Sahnesi’nde devam edecek gösterimlerde yer alan belgesellerin detayları ve fragmanları ise haberin devamında.
Yağmur İçin Teşekkürler / Thank You for the Rain (2017)
Yönetmen: Julia Dahr
Hakkında: Kenya’da çekim yaptığı sırada çiftçi Kisilu Musya ile tanışan Julia Darh, iklim değişiminin çevresinde yol açtığı yıkımı kamerasına kaydeden Musya’nın ailesi için endişe duyan bir babadan, küresel ısınma ve iklim değişikliği mücadelesini uluslararası bir noktaya taşıyan yerel bir lidere dönüşmesini belgeliyor.
Geri kalan hayatınız için bu yemini etmelisiniz: ‘Ölmeden önce benden geriye miras olması için bir ağaç dikeceğim.
Lüfer – Boğazın Prensi / Blue Fish – Prince of Bosphorus (2015)
Yönetmen: Mert Gökalp
Hakkında: Mert Gökalp’in belgeseli İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi’ndeki canlı türlerinin; ağır endüstri, bilinçsiz avlanma ve tüketim gibi nedenlerle karşı karşıya kaldığı kritik tehlikeleri İstanbul’un simgelerinden biri olan Lüfer balığı üzerinden anlatıyor. İnsan eliyle doğaya verilen zararın bir şehrin insanlarına ve kültürüne nasıl etkileri olduğunu ele alan belgesel bir yandan kamerayı sualtına da sokarak anlatılan hikayenin deniz altındaki izdüşümünü de gözler önüne seriyor.
5 kilometre, 4 kilometre ağ atıp, Boğaz’ın ağzını kapatıp, etrafını çevirirlerse… Bugün ne yapıyoruz? Norveç’ten balık ithal ediyoruz.
Özgürlük İçin Topraklar / Les Liberterres (2015)
Yönetmen: Jean-Christophe Lamy ve Paul-Jean Vranken
Hakkında: Tarımın ticarileşmesine karşı mücadele veren dört çiftçinin Avrupa’dan Afirka’ya olan yolculuğunu aktaran belgesel bu dört karakterin öyküsü üzerinden dünyanın açlık sorununa karşı içselleştirdiğimiz bilimsel söylemleri de eleştiren bir anlatı sunuyor.
Toprak öldü!
Çöp Mandala / Waste Mandala (2015)
Yönetmen: Alessandro Bernard ve Paolo Ceretto
Hakkında: Doğal güzellikleri ve kutsal tapınakları ile tüm dünyadan ziyaretçi çeken Nepal’de yüksek turizm ve hızlı tüketim sonucunda oluşan çöp yığınını temizleyen Green Soldiers (Yeşil Askerler) gönüllülerin hikayesini anlatan belgesel, aynı zamanda bu gönüllülerin toplumun ve Nepal kültürünün yozlaşmış yüzüyle karşı karşıya kalmasını da konu ediniyor.
Nepal’deki çöpü, hatta çöplerin yarısını toplasak, bu Everest Dağı’nın iki katı büyüklüğünde olur.
Mercan Peşinde / Chasing Coral (2017)
Yönetmen: Jeff Orlowski
Hakkında: Günümüzde daha önce görülmemiş bir hızla tükenmekte olan mercan resiflerinin hikayesini anlatan belgesel deniz altının gösterişli ekosistemlerinin karşı karşıya olduğu tehlikeler hakkında daha önce bilinmeyen gerçekleri ortaya çıkarıyor.
Pek çok insan hayranlıkla uzaya bakıyor, oysa kendi dünyamızda hayat ile ışıldayan uzaylı bir evren var.
Antropologlar / The Anthropologist (2015)
Yönetmen: Seth Kramer, Daniel A. Miller ve Jeremy Newberger
Hakkında: İklim değişikliğinin farklı coğrafyalarda yaşayan yerli halkların yaşamına olan etkisini araştıran Susie ve Katie Crate’in öyküsü aktaran belgesel antropolog anne-kızın, Güney Pasifik’ten Sibirya’ya uzanan 5 yıllık macerasına eşlik ediyor.
Eğer yaklaşanı değiştiremiyorsak, biz kendimiz değişmeye hazır mıyız?
E-Atık Felaketi / The E-Waste Tragedy (2014)
Yönetmen: Cosima Dannoritzer
Hakkında: Belgesel yüksek geri dönüşüm maliyetleri nedeniyle yasa dışı yollarla dünyanın yoksul bölgelerine bırakılan elektronik atıkların doğada ve yerel halklar üzerine yarattığı ciddi tahribatı ortaya koyuyor.
Elektronik atıkların yasadışı trafiğinin uyuşturucu trafiğinden daha büyük olduğu söyleniyor.
Eğer Bir Ağaç Devrilirse: Yeryüzü Özgürlük Cephesinin Hikâyesi / If A Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front (2011)
Yönetmen: Marshall Curry
Hakkında: Çevreci örgütler arasında en tartışmalı ve dikkat çeken oluşumlardan biri olan ELF’in kuruluş ve dağılış öyküsünü aktaran belgesel, örgütün önemli üyelerinden Daniel McGowan’ın radikal dönüşümü üzerine odaklanıyor.
Ciğerlerin sökülene kadar bağırıyorsan ve kimse seni duymuyorsa, ne yapabilirsin?