SALT’ta bu hafta

SALT bu hafta, sokaklardan yapılara şehrin olağan kullanımları kesintiye uğrayan mekânlarıyla katmanlı kültürü ve gündelik seyrine dair bir seçki sunuyor. Üyesi olduğu L’Internationale konfederasyonunun davetiyle özel mekân ve kamu mekânı kavramları üzerine önermeler geliştiren sanatçıların yeni işlerini Karantinadan Bildirenler‘de bir araya getiriyor. Karantinadan Bildirenler‘in işleri 7 Mayıs’a kadar SALT’ın Instagram hesabında paylaşılmaya devam edecek. 

SALT Araştırma arşivlerinden seçkilere ek olarak belgesel fotoğrafçı Sebastião Salgado’nun keşif yolculuklarını anlatan, yönetmenliğini Juliano Ribeiro Salgado ile Wim Wenders’ın yaptığı The Salt of the Earth [Toprağın Tuzu] (2014) belgesel filmi 10 Mayıs’a kadar Türkçe altyazılı olarak izlenebilir. 

OSMANLI İSTANBUL’UNDA KADIN BANİ YAPILARI HARİTASI

SALT Bülten [29.04.2020]
Mihrimah Sultan Külliyesi, Üsküdar (tahminen 1930’lar)
SALT Araştırma, Ali Saim Ülgen Arşivi

İstanbul’un 15. ve 20. yüzyıllar arasında şehirleşmesinde kadın banilerin rolünü örneklendiren harita , genellikle hanedana, yönetici elite ya da ulema hanelerine mensup; ekonomik ve yer yer siyasi iktidara sahip kadınların inşa, tamir ve ihya ettirdiği yapıları kapsıyor. İşveren Sergisi (SALT Galata, 2017) için oluşturulan Google haritasının güncel versiyonuna, SALT Araştırma’dan muhtelif fotoğraf ve çizimler eşlik ediyor. Murat Güvenç, Çiğdem Kafesçioğlu ve Firuzan Melike Sümertaş’ın katılımıyla çoğu hayır hasenat amaçlı bu yapıların şehre yayılımı ve mekân kurgularının irdelendiği konuşmanın kaydı ile projenin üretim sürecine ilişkin söyleşi de ayrıca erişime açık.

1850’LERDEN 1990’LARA SOKAĞIN SEYRİ ALBÜMÜ

SALT Bülten [29.04.2020]
Emir Nevruz Sokak, Beyoğlu, İstanbul, 1980’ler
SALT Araştırma, Kayıhan Türköz Arşivi

Büyük çınar ağaçları altında seyyar berberler, derme çatma yemek tezgâhları, kıraathane önleri, mesirelikler, panayır meydanları, tamir çukurları, bazısı bugüne ulaşmamış işlek sokak ve caddeler… SALT Araştırma arşiv koleksiyonlarından derlenen ve İstanbul başta olmak üzere birçok şehrin gündelik hayatından kesitler aktaran fotoğrafları incelemek için tıklayın.

SADIK KARAMUSTAFA İLE SOL’UN 70’LERDEKİ GÖRSEL SERÜVENİ ÜZERİNE

SALT Bülten [29.04.2020]
22 Ocak 1979 tarihli Bağımsız Türkiye kapağı
Sadık Karamustafa’nın izniyle

1976-1979 yıllarında haftalık Bağımsız Türkiye gazetesinin kapak tasarımlarını yapan Karamustafa, dönemin siyasi ve toplumsal olayları etrafında şekillenen çalışmalarını anlatıyor. Bu yıl yayımlanması planlanan, “ulusaşırı dayanışma” temalı Solidarity Must Be Defended (ed. Naeem Mohaiemen ve Eszter Szakács) antolojisinde yer almak üzere SALT’tan Farah Aksoy’un hazırladığı söyleşinin seçili bir bölümünü okumak için tıklayın.

ALİ SAİM ÜLGEN-ALBERT GABRIEL MEKTUPLAŞMALARI
(1937-1962)

SALT Bülten [29.04.2020]
Albert Gabriel’in Ali Saim Ülgen’e gönderdiği mektubun zarfı
SALT Araştırma, Ali Saim Ülgen Arşivi

Türkiye’nin ilk restoratör mimarlarından olan Ülgen ile Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (Institut Français d’Études Anatoliennes – IFEA) olarak bilinen merkezi 1930’da İstanbul’da kuran mimar ve arkeolog Gabriel’in yolu 1937’de akademide kesişti. Bir “hoca-talebe” ilişkisi olarak başlayan dostlukları, iki meslektaşın detaylı yazışmalarıyla kalıcı hâle geldi. 2012-2017 yıllarında IFEA’nın müdürlüğünü yapan Jean-François Pérouse, SALT Araştırma Ali Saim Ülgen Arşivi’ndeki belgelerden yola çıkarak çeyrek asra yayılan bu mektuplaşmaların önemini kaleme aldı.

KARANTİNADAN BİLDİRENLER

SALT Bülten [29.04.2020]
Maja Smrekar’ın Internationale, day 04 [Enternasyonal, gün 4] video işinden bir kare
Sanatçının izniyle

L’Internationale’nin 21 Nisan’da başlattığı programa davetli on beş sanatçı, dünyayı etkisi altına alan sıra dışı koşulları hayatlarını sürdürdükleri mekânlardan yorumluyor; “dayanışma”, “eleştiri geleneği” ve “özel mekân-kamu mekânı” kavramları üzerine yeni önermelerde bulunuyor. Karantinadan Bildirenler ‘in işleri 7 Mayıs’a kadar SALT’ın Instagram hesabında paylaşılacak.

BU HAFTA AYRICA
• Belgesel fotoğrafçı Sebastião Salgado’nun keşif yolculuklarını anlatan, yönetmenliğini Juliano Ribeiro Salgado ile Wim Wenders’ın yaptığı The Salt of the Earth [Toprağın Tuzu] (2014) belgesel filmi 10 Mayıs’a kadar Türkçe altyazılı olarak yayında.

• 1960’lar Ankara’sından özen ve yalınlığa tercüman üç boyutlu bir kesit sunan Modern Denemeler 4: SALON sergisinin Google Arts & Culture sunumunu incelemek için tıklayın.

• SALT Araştırma’nın 2016’dan bu yana çalışmalarını sürdürdüğü Cengiz Bektaş Arşivi, Açık Radyo’nun Açık Mimarlık programına konu oldu. Yayın kaydını dinlemek için tıklayın.

What's your reaction?