SALT’ın Çalışma Grupları devam ediyor: Burak Delier Atölyesi kapsamında Sunum ve Oda Projesi Atölyesi

SALT’ın sanatçı, küratör ve araştırmacılar ile ortak bir öğrenme süreci olarak hazırladığı Çalışma Grupları, Burak Delier’in Ölüm/Hayat Olasılıkları atölyesiyle devam ediyor. Çevrimiçi ortamda yürütülen atölye kapsamında 19 Eylül’de akademisyen, yazar Umut Tümay Arslan ile sanatsal tanıklık ve sinemasal tanıklığın rolleri; geçmiş, şimdi ve gelecekle ilişki kurma ve düşünme biçimlerimizle bağları tartışmaya açılacak.

Pier Paolo Pasolini’nin 1975 yapımı Salo ya da Sodom’un 120 Günü filminden bir kare

Delier’in moderatörlüğünde gerçekleştirilecek program SALT Online YouTube kanalından canlı yayımlanacaktır. Konuşma dili Türkçe’dir.

Can Altay, Sena Başöz, Hera Büyüktaşçıyan, Deniz Gül, Sibel Horada, Gülsün Karamustafa, Ali Miharbi, Hasan Özgür Top ve Oda Projesi (Özge Açıkkol, Güneş Savaş ve Seçil Yersel) atölyeleriyle yıl sonuna kadar sürecek Çalışma Grupları hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.

Çalışma Grupları: Oda Projesi Atölyesi

Dönüştürücü Bir Güç Olarak Bakım, Kız Kardeşlik ve Cadılık

22 Eylül, 29 Eylül, 6 Ekim, 13 Ekim, 20 Ekim, 27 Ekim, 3 Kasım

SALT’ın Çalışma Grupları’nın üçüncüsü, sanatçı kolektifi Oda Projesi (Özge Açıkkol, Güneş Savaş ve Seçil Yersel) tarafından başlatılıyor. 2013’ten bu yana araştırmalarını “annelik ve üretim” konusuna yoğunlaştıran kolektif üyeleri, kendi deneyimleriyle sınırlı kalmayarak kültür/sanat üretimi yapan annelerden oluşan gruplarla bir dizi sohbet gerçekleştirdi. Bu buluşmalarda, “Anne olduktan sonra gündelik hayatımız ve sanat pratiklerimiz nasıl şekillendi? Annelik hâlleri üretimimize nasıl etki etti?” gibi sorular irdelendi. Bu soruların kapsamını süregelen salgın koşullarının etkileriyle genişleten Oda Projesi, Çalışma Grupları atölyesinde, Ursula K. Le Guin’in Kadınlar Rüyalar Ejderhalar eserinden “Balıkçı Kadının Kızı” metnini temel alarak annelikle ilişkilenen kavramları tartışmaya açacak.

ANA, Oda Projesi, Kopenhag, 2016 (Oda Projesi’nin izniyle)

Özge Açıkkol, hiyerarşik ve orantısız bir ilişki ya da destek ve dayanışmaya temel olan “bakım” kavramı ve eylemine odaklanacak. Seçil Yersel, kadınlığın kötücül hâllerinden biri addedilen “cadılık” üzerinden anneliği sorgulayacak; iktidar alanında iyileştirici ve hayata hazırlayıcı güç olarak algılanan annenin yapıcı, yıkıcı ve üretken yönlerine dair bir okuma geliştirecek. Güneş Savaş, salgın koşullarının yalnızlaştırıcılığının ötesine geçerek kolektif eylemin olanaklarına bakacak; gitgide küçülen ve kalabalıklaşan evlerde özel alanlara alternatif üretmenin yollarını araştıracak.

Sekiz kişilik atölyeye katılım başvurusu için 18 Eylül Cuma gece yarısına kadar bu formun doldurulması gereklidir. Değerlendirme sonucunda kabul alan başvuru sahipleriyle 21 Eylül Pazartesi gün içerisinde iletişime geçilecektir. Atölye dili Türkçe’dir.

PROGRAM

22 Eylül 19.30 Grup Çalışması: “Bakımın Sıradanlığı”

29 Eylül 19.30 Açık Sunum: Aysuda Kölemen, “Kadının Özgürlük Mücadelesinin İki Yönlülüğü: Bakma Hakkı ve Bakmama Hakkı”

6 Ekim 19.30 Grup Çalışması: “Uyuyan Cadılar ve Annelik”

13 Ekim 19.30 Açık Sunum: Hazal Bayar, “‘Korkunç’ Anneler”

20 Ekim 19.30 Grup Çalışması: “Bir Geçit Açmak”

27 Ekim 19.30 Açık Söyleşi: Tuğçe Ulugün Tuna ve Aslı Öztürk, “Bir Geçit Olarak Beden”

3 Kasım 19.30 Değerlendirme: “Balıkçı Kadının Kızı Yeniden”

What's your reaction?

tr_TRTurkish