Sahte haberler, gerçek haberlerden 6 kat hızlı yayılıyor

ABD’de yapılan bir araştırma sahte haberlerin sosyal medya üzerinden çok daha hızlı yayıldığını ulaştığını ortaya koydu.

ABD’de, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre sahte haberler doğru bilgiden altı kat hızlı yayılıyor.

BBC Teknoloji Muhabiri Zoe Kleinman’ın haberine göre Science bilim dergisinde yayımlanan araştırmada, Twitter’da 11 yıl boyunca incelenen verilerde 126 bin dedikodu ve sahte haberin gerçek haberlere kıyasla çok daha fazla insana ulaştığı belirtildi.

Araştırmaya göre en çok paylaşılan haberler ise sahte siyasi haberler. Bunu şehir efsaneleri, iş, “terörizm”, bilim, eğlence ve doğal afetler gibi konular izliyor.

Araştırma ekibi haberlerin doğruluğunu test etmek için 6 bağımsız doğrulama kaynağından faydalandı.

Çalışmada el edilen bazı bulgular şöyle:

  • Sahte haberler gerçek haberlere kıyasla yüzde 70 daha çok yeniden paylaşılıyor
  • Gerçek haberlerin 1500 kişiye ulaşması 6 kat daha uzun sürüyor
  • Gerçek haberler nadiren 1000’den fazla kişiye ulaşıyor ama popüler sahte haberler 100 bin kişiye kadar gidebiliyor.

Araştırmayı kaleme alan Profesör Sinan Aral, “Sahte haberler daha özgün, insanların orijinal bilgiyi paylaşma olasılığı daha yüksek” derken araştırma ekibinden Dr. Soroush Vosoughi ise “Twitter bizim ana haber kaynağımız olmuştu. Ve sosyal medyada okuduğum pek çok şeyin dedikodudan ve sahte haberlerden ibaret olduğunu fark ettim” dedi.

Edge Hill Üniversitesi’nde psikoloji profesörü Geoffrey Beattie ise gücün, doğru ya da değil başkalarının duymadığı bir bilgiyi paylaşmasıyla alakalı olduğunu söyledi.

Geoffrey Beattie, “İnsanlar haber değeri olan bilgiyi paylaşmak istiyor. Bir bakıma gerçek değeri çok da önemli değil” ifadelerini kullandı.

görsel: Kacper Pempel / Reuters

 

kaynak

What's your reaction?