Sahibini Öldüren Sakal

450 yılı aşkın bir süre sonra Hans Steininger’in ölümcül sakalları hâlâ sergileniyor.

Avusturya-Almanya sınırında ilginç bir şey var. Braunau am Inn kasabasındaki Aziz Stephan Kilisesi’nin yan tarafında sergilenen kitabeler arasında alışılmadık derecede uzun sakalı ayaklarının altına kadar uzanan büyük bir taş kabartma yer alıyor. İlk bakışta biraz tuhaf görünen kabartma kendi sakalı tarafından öldürülen önemli bir adama yakışan bir anıt.

Kabartmadaki çizim 16. yüzyılda Braunau am Inn’in belediye başkanı olan ve o zamandan beri bir tür halk figürü haline gelen Hans Steininger’e benziyor. Hayatı ve bir lider olarak rolüne dair arkasında pek bir şey kalmasa bir buçuk metreden uzun olduğu söylenen inanılmaz sakalı kasabanın kültürel hafızasında büyük bir yer tutuyor.

Steininger popüler bir belediye başkanıydı ve birçok dönem görev yapmıştı, ancak 1567’de beklenmedik bir sonla dünyaya veda etti. Aynı yılın 28 Eylül günü kasabada büyük paniğe neden olan büyük bir yangın çıktı. Steininger muhteşem sakalını genellikle toplayıp bir cebinde taşırdı, fakat kargaşa sırasında saçı sakalı serbest bir şekilde ortalıkta dolaşıyordu. Kaosun ortasında kendi sakalına basmayı başardı ve merdivenlerden aşağı yuvarlanıp boynunu kırdı. Böylece kendi sakalı tarafından öldürülmüş oldu.

Kilisedeki tam vücut çizimi, Steininger’in sakalının iki dağınık tutam halinde ikiye ayrıldığını ve ayaklarının altına kadar uzandığını gösteriyor. Ve yerel bölge müzesinde kasabanın en kıllı eseri saklanıyor: Steininger’in 450 yıllık sakalı. (kapak fotoğrafı: Steininger’ın sakalının bugünkü durumu. MARKUS METZ/CC BY-SA 3.0)

Ölümünden sonra Steininger yukarıda bahsedilen kitabeyle onurlandırıldı ve sakalını uzatmak için yıllar süren çabasının kaybolmaması için sakalın uzun kısmı kesilip ayrı ayrı muhafaza edildi ve önemli bir kasaba yadigârı haline geldi.

Steininger’in ölümünden 450 yıl sonra sakalı hala duruyor ve şu anda Branau’daki Herzogsburg Bölge Müzesi’nde sergileniyor. Eserin orijinalliği doğrulandı ve kimyasal olarak korundu, böylece gelecek nesiller bu sansasyonel yerel hikayeyi takdir etmeye devam edebilir.

Bugün Braunau am Inn çoğunlukla Adolf Hitler’in doğum yeri olarak anılıyor, ancak anlaşılabilir nedenlerden dolayı yerel turizm kurulu kendi sakalı tarafından öldürülen belediye başkanını ön plana çıkarmaya daha istekli görünüyor. Hatta sahte sakallı, Steininger kılığına girmiş bir oyuncu tarafından şehir turları bile düzenleniyor. Umalım ki hiçbir kostüm orijinali kadar ölümcül olmasın.

kaynak

What's your reaction?