Richard Bartle’dan Bir Göçebe Masalı

Bir Göçebe Masalı adlı sergide İngiliz sanatçı Richard Bartle 14. Yüzyıl minyatür ressamı ve hikaye anlatıcısı Mehmet Siyah Kalem’ın toplumsal gözlemlerinden yola çıkıyor. Siyah Kalem’in çalışmaları Bartle için hem günümüz İstanbul’unu yorumlamakta bir ayna olurken, hem de kendi hikayesiyle Siyah Kalem’in anlattığı hikaye arasında bir aracı görevi görüyor. Bartle maddi gerçeklik, mimari özellikler, politik manzara gibi kavramları ve geleneksel el sanatlarını kullanarak anlatıya ve temsile ait fikirlerini bir potada buluşturuyor. Sergi Bartle’ın bu süreç sonunda ürettiği bir dizi yeni işi içeriyor.

Bartle işlerinde Siyah Kalem’in minyatürlerini yorumlamakla kalmıyor; onları, yepyeni bir karşılaşmalar ve bağlantılar dünyası oluşturmak için görsel bir araç olarak kullanıyor. Bu sayede sanatçı, İran, Anadolu ve Orta Asya’yı içine alan 14. Yüzyıl İpek Yolu ile hala hem bu kültürünlerin izlerini, hem de yeni bir çağın özelliklerini taşıyan bir geçit noktası olarak varlığını sürdüren 21. Yüzyılın kozmopolit İstanbul’unu bir göçebe vizyonuyla birbirlerine bağlıyor.

Açılışı 8 Haziran Cuma saat 19:00’da halka sanat/ galeri’de gerçekleşen sergi, 9 – 28 Haziran 2018 tarihleri arasında ziyaret edilebilir. İngiltere Sheffield’te yaşayan Richard Bartle Nisan – Haziran 2018 arasında üç ay süresince bağımsız sanat inisiyatifi halka sanat projesi’nin rezidans programı katılımcısı olarak İstanbul’da bulunuyor.

What's your reaction?