Portre: İranlı Fotoğrafçı ve Belgesel Yapımcısı Kaveh Golestan

Kaveh Golestan, 8 Temmuz 1950’de Abadan’da doğdu. Henüz bir yaşındayken ailesi Tahran’a taşındı. Kaveh, ilkokulu Tahran’da okuduktan sonra on üç yaşında İran’dan ayrılarak İngiltere’ye bir yatılı okula gönderildi. Eğitimini 1969 yılında tamamlayan sanatçı tekrar ülkesine dündü.

1970’den 1972’de kadar reklam şirketleri için animasyon ve fotoğraf işleri yaptı. 1970’de Keyhan’da günlük bir gazetede Kuzey İrlanda’da paramiliter bir çatışmayla ilgili yayınlanan fotoğraf kompozisyonuyla profesyonel serbest foto muhabiri olarak çalışmaya başladı. Bunu takip eden yıllarda uluslararası bir yayıncılık şirketi için çalıştı. Franklin Yayıncılık, İranlı çocuklar için okul kitapları hazırlıyordu. İran’ın her yerinde yayınlanan kitaplardan Golestan’ın fotoğrafları vardı.

1974 yılında, İran Çocuk ve Genç Yetişkinlerin Entelektüel Gelişimi Enstitüsü’nden bir fon alan Golestan, kumaş üzerine tahta baskı yapılan antik İran sanatı hakkında, “Ghalamkar” adıyla çocuklar için bir eğitim kitabı yayınladı. Sonrasında da enstitüsüyle işbirliğine devam etti ve gülsuyu özünün çıkarılması geleneksel sanatı hakkında “Goolab” adlı başka çocuk kitabı üzerinde çalıştı. Golestan daha sonraki yıllarda, Tahran’daki Seyhoun Galeri de birkaç sergi açtı.

Ayandegan gazetesinde bir foto muhabiri olarak çalışmaya devam ederken, Gülistan 1977 yılında, “Fahişeler” ve “Akıl Hastanesi”, “İşçiler” başlıklı İran toplumunu farklı açılardan ele alan üç önemli fotoğraf serisiyle adından söz ettirdi.

Golestan’ın çalışma alanı genişti ve 1979 İran Devrimi ve yine 1979 İran İslam Cumhuriyeti’nin kuruluşu döneminde Time ve Tehran-e-Mosavar gazetelerinde çalışır. Aynı yıl Robert Capa altın madalya ödülünü aldı.

Golestan, 1980’de İranlı bir diğer fotoğrafçı Mohhamad Sayad’la birlikte “Shooresh” adından bir bağımsız fotoğraf kitabı yayınlar. 1980 yılının çoğunu uluslararası ajanslara İran-Irak savaşı fotoğrafları çekerek geçirir. Bir grup İranlı fotoğrafçıyla “Enghelabe Noor” adlı fotoğraf kitabı serisini çıkarır. Ayrıca karısı Hengameh Golestan’la birlikte, çocukların ve gençlerin devrim ve savaş sırasındaki yaşamlarını belgeleyen “Ghoncheha Dar Tufan” adlı bir kitap daha yayımlar.

Golestan 1984 yılında eşi ve yeni doğan oğluyla birlikte Londra’ya taşındı. Rexlex fotoğraf ajansıyla çalışmaya başlamasının yanı sıra savaş ve diğer konuları belgelemek için İran seyahatlerine devam etti.

1994 yılında CNN ve BBC gibi dünya çapında kanallara görüntü sağlayan Associated Press Television Network için kameraman olarak çalışmaya başladı. Tahran Üniversitesi’nde foto muhabirliği dersleri vermeye başladı ve 2002 yılındaki “Char Negah” gibi projeler ile yeni nesil İranlı genç fotoğrafçıları bu işe teşvik etmeye çalıştı. Kitap aslında, İran’ın belgesel fotoğraflarının yer aldığı, Laurence Lockhart’ın İran’a ilk gezisinin 80. Yıl dönümünü anmak için BP tarafından desteklenen bir proje olarak ortaya çıkmıştı.1991 yılında İran’da medya sansürü ile ilgili “Recording the Truth” isimli bir belgesel yapmaya karar verdi. 27 dakikalık film, sürekli var olan hükümet kısıtlamaları altında devrimden sonra görev yapan basının ayrıntılı bir portresini ortaya döktü. Film Golestan’a İran’da çalışma yasağı sonucunu doğurdu ve iki yıl boyunca ev hapsinde tutuldu. Bu onun fotografik alanın dışına çıkıp, video ve belgesel alanına yönelmesinin de başlangıcı oldu.

Golestan projeyi Lockhart’ın fotoğrafçılığına ekleme yapmak kaydıyla kabul etti. Kitap aynı zamanda, Lockhart’ın fotoğrafladığı yerlerin yeni görünümlerini fotoğraflayan İranlı fotoğrafçıların ve Golestan’ın öğrenicilerinin fotoğraflarına da yer verdi.

1999 yılında, Jim Muir’in haberleri için BBC’nin Tahran ofisiyle kameraman olarak çalışmaya başladı.

2 Nisan 2003 yılında Kifri’de görevdeyken bir mayına basarak öldü. Mezarı Tahran’da bulunmaktadır.

iranchamber.com

What's your reaction?