Polonya’da tuzdan oyulmuş şaşkınlık yaratan bir yeraltı şehri
Wieliczka Tuz Madeni, Kopernik, Goethe ve Chopin gibi ünlü ziyaretçilerinin onu duyurmasından çok daha önce vardı. 13. yüzyıldan itibaren Polonya’nın Krakow kentinde bir tuz madeni olarak kullanılan bu inanılmaz eşsiz mekân, 1978’de resmen UNESCO kültür mirası olarak tanındı.
Rönesans döneminde, tuz, gıdaların güvenli şekilde saklanması için önemli bir bileşen olarak kabul edildiğinden maden, Avrupa’daki en büyük işletmelerden biriydi. 1990’lı yılların sonuna kadar tuz üretmeye devam eden maden, şimdilerde her yıl bir milyondan fazla ziyaretçi ile Polonya’nın başlıca turistik yerlerinden biri haline geldi.
Madeni görmek için çok fazla sebep var. Yerin üç yüz metre altındaki bu devasa kompleks, yüzyıllar boyunca insan emeğiyle ortaya çıkan bir dekorasyon harikası. Madenin tamamı 286 km uzunluğunda, ancak sadece bir kısmı, çeşitli oda ve sanat eserlerinin yer aldığı 3 km uzunluğundaki kısımda ziyaretçiler tura çıkabiliyor.
Buradaki en eski sanat ürünleri madencilerin kendileri tarafından yaratıldı ve son yıllarda da sanatçılar ve zanaatkârlar madenin çeşitli alanlarında el işleri, heykeller ve kabartmaları eklediler.
Fotoğraflarda görülen şapelin yanı sıra, süslü birçok alan ve tünel bulunuyor. Diğer madenler Disney benzeri rekreasyonlara sahipten, bu maden, o zamanlar kiliselerin inşa edildiği gibi ahşaba benzetilerek oyuldu.
19’uncu yüzyılda, bu mekânları ışıklandırmak için devasa avizeler yerleştirildi. Hatta bir göl ve yapay bir mağara bile var.
Şaşırtıcı bir şekilde, madende bir sağlık ocağı da bulunuyor. Havanın solunum problemi yaşayanlara iyi geldiği de söyleniyor.
kapak fotoğrafı: Pavel Vakhrushev/Shutterstock)
mnn.com