Plastik Yiyen Tırtıllar Atık Plastik Sorununa Çare Olabilir

Biliminsanları plastik torbaları yiyen petek güvesi tırtıllarının plastik kirliliğini azaltmak için anahtar bir rol oynayacağını belirtiyor. Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, arı kovanlarında bulunan balmumunu yiyen güvelerin larvasının plastik polietileni de ayrıştırabildiğini keşfetti.

Araştırmalar tırtılların plastiğin kimyasal bağlarını balmumuma benzer bir şekilde ayrıştırabildiğini gösteriyor. Latince ismi Galleria mellonella olan petek güveleri yaklaşık bir saat içerisinde plastik torbalarda delikler açabiliyor.

Aslında her şey tırtılların beslenme yöntemleri üzerine çalışan Federica Bertocchini’nin bir grup tırtılı taşımak için plastik torbalara koyması ile keşfedilmiş. Bir kaç saat sonra Bertocchini, tırtılların plastik torbayı yiyerek kaçmaya çalıştıklarını görmüş.

TIKLAYIN: Akdeniz plastik denizi oldu, 700 deniz canlısı türü tehlike altında

10 tırtılın yarım saat içerisinde bir plastik parçasını getirdikleri durum

Bu araştırmanın bir sonraki hedefi ise tırtılların plastik torbaları doğal yollar ile ayrıştırmasını sağlayan enzimleri keşfetmek. Biliminsanları aynı zamanda tırtıllarda bulunan bazı mikropların da plastiği ayrıştırmada etkili olduğunu düşünüyor.

Plastik tüketimimizin aynı şekilde devam etmesi durumunda 2050 yılında denizlerde balıklardan çok plastik olacağını öne sürülüyor. Her bir dakikada bir çöp kamyonu kadar plastik dünyanın su kaynaklarına karışıyor. Avrupa’da ise her yıl 100 milyar plastik poşet kullanılmakta ve bunun 8 milyarı su kaynaklarına karışmakta.

Eğer bu tırtılların sahip olduğu kimyasal süreç tanımlanırsa, uzmanlar her yıl doğaya karışan 80 milyon ton plastik polietilenin çözünmesini sağlayacak bir yöntem geliştirebilirler. Biliminsanları aynı zamanda tırtılların genetik bilgilerini, denizlerde yaşayan fitoplanktonlara aktararak denizlerdeki plastiklerin de çözünmesini sağlayabileceklerini öne sürüyorlar.

BBC, Guardian

kaynak

 

What's your reaction?

tr_TRTurkish