Plastik Atıklarla Ekonomik Ev
Dünyanın korkunç bir plastik atık sorunu gerçeği var.
Her yıl, deniz yaşamına zarar veren, kuşları öldüren, ünlü plastik girdabına katkıda bulunan ve dünyanın çevresini 4 kez sarmaya yetecek kadar çok yaklaşık 10 ila 20 milyon ton atık okyanuslara ulaşıyor.
Kirliliğin yanında aynı zamanda dünyada artan yoksullukla karşı karşıyayız. Örneğin Meksika’da, halkın %10 dünya bankasının “Aşırı Yoksulluk” olarak tanımladığı şekilde yaşıyor.
Carlos Daniel González, Meksika Puebla’da bir girişimci ve EcoDomum adlı bir şirketi var. Son derece zekice bir metotla görünüşte farklı bu iki sorunla birden mücadele etmek için tek bir fikir üretmiş. Her yıl Meksika’da tüketilen plastik 5 milyon tonun üzerinde. Onlarla herhangi bir şekilde çalışabilmek için epeyce bir miktar.
EcoDomum, işe her türlü plastik atığı toplayarak başlıyor ve sonra türlerine göre sınıflandırarak toksik dumanları açığa çıkarmadan eritme işlemine geçiyor. Sonraki işlem ise ortaya çıkan ürünü bir makine ile küçük parçalara ayırmak.
Ardından plastik, yarım saate yakın bir sürede erimesini sağlayan 350 derecelik bir fırının içine konuyor. Karışım yeterince yumuşadıktan sonra, yaklaşık 2,5 metre uzunluğunda, 1,2 metre genişliğinde ve 2,5 santimetre kalınlığında paneller halinde düzleştiriliyor.
Bu evlerin çok sayıda avantajları var. Plastik çürümez, eğer yüzyıl içinde yaşayacağınız bir ev yapmak istemiyorsanız bu sizin için bir problem olabilir. Plastik bir şişe gibi, panellerden su sızıntısı olmaz. 430 metrekarelik bir evde toplam 2 ton plastik kullanılıyor.
“Yeşil Tasarım” Küresel Sorunların Çözümünde Alternatif Olabilir Mi?