Picasso’nun 80’li Yaşlarına Kadar Deneylerini Sürdürdüğü Az Bilinen Baskı Çalışmaları
Yeni açılan bir sergi İspanyol sanatçının 20’li yaşlarında geliştirmeye başladığı baskı resim yeteneklerini gözler önüne seriyor.
Pablo Picasso kübizm akımındaki rolüyle bir konuyu birden fazla perspektiften gösteren soyut resimler yaratmasıyla ünlü. Şimdi British Museum’daki yeni bir sergi kariyerinin daha az bilinen bir kısmını ortaya çıkarıyor: bir baskı sanatçısı olarak becerisi.
İspanyol sanatçı yaklaşık 2.500 baskı üretti; bunların yaklaşık 100’ü Londra’daki sergide görülebilcek. Picasso’nun resmi bir eğitimi olmasa da merakı onu gravürleri, litografileri, sulu boyaları ve linolyum baskıları keşfetmeye yöneltti.
British Museum müdürü Nicholas Cullinan bir açıklamasında “Pek çok kişi Picasso’nun resimlerine aşinadır. Ancak bu sergi onun bir baskı ustası olarak takdir edilmesini sağlamayı ve bu türden yaptığı hayat boyu süren deneylerin yaratıcılığına nasıl ilham verdiğini vurgulamayı amaçlıyor” diyor.
“Picasso: Baskı Sanatçısı” başlıklı sergi 1904 yılında genç Picasso’nun ilk profesyonel baskısıyla başlıyor. The Frugal Meal adlı eser boş bir kase, küçük bir somun ekmek ve bir şişe şarapla yemek masasında oturan zayıf bir çifti tasvir ediyor. Adam kolunu kadının omzuna atarken ikisi göz temasından kaçınıyor ve boş boş zıt yönlere bakıyorlar.
Picasso mavi döneminde ünlü baskıyı yarattı. British Museum’un modern ve çağdaş baskı küratörü Catherine Daunt, Guardian’dan Dalya Alberge’e “O dönemdeki çalışmalarının çoğu melankolik tondaydı. Etrafında nispeten yoksulluk içinde yaşayan birçok insan vardı; alkolikler, seks işçileri, gezgin sanatçılar, kendisi gibi diğer sanatçılar” dedi.
Ayrıca Picasso’nun en ünlü serilerinden biri olan “Vollard Suite”den baskılar da sergileniyor. Sanatçı 1930 ile 1937 yılları arasında yapılmış 100 gravürü içeren seri için klasik mitolojiden ve diğer baskı sanatçılarından ilham aldı. Müzeye göre bu eserlerden biri olan Faun Uncovering a Woman (1936) “Picasso’nun bu dönemdeki becerilerinin gelişimini ve Yunan ve Roma sanatına ve mitolojisine olan ilgisini” gösteriyor.
Daunt açıklamasında “Baskı Picasso için hikayeler anlatabileceği ve bir düşünce veya fikri takip edebileceği bir sanat formu haline geldi. 20. yüzyılda bu ortama daha fazla katkıda bulunan çok az sanatçı vardı” diyor.Picasso son yıllarında bile baskılarla çalıştı ve sergide 80’li yaşlarındayken yaptığı 347 Suite’ten parçalar da yer alacak. Sanatçı 347 resmi 1968’de çılgınca geçen yedi aylık bir süreçte yarattı ancak onların yalnızca 28 tanesi sergilenecek.
Artnet’ten Richard Whiddington, “Bunlar canavarlar, göğüsler ve siyah bantlarla dolu erotik ve fantastik eserler” diye yazdı. “[Serinin] en bilinen eseri olan Picasso, His Work and His Audience’da (1968) seksenli yaşlardaki sanatçı kendisiyle ve izleyicisiyle oldukça açık bir şekilde yüzleşiyor.”
British Museum son yıllarda Picasso baskılarını olarak satın alıyor. 500’den fazla baskıya sahip olan müze şu anda Birleşik Krallık’taki en büyük koleksiyona sahip. Bu sanat eserleri Picasso’nun “yeni resim yapma yolları bulma konusundaki amansız yaratıcılığını, merakını ve hevesini” örnekliyor. Daunt, Guardian’a şöyle dedi: “Baskı sanatını yalnızca bir resmi yeniden üretmenin bir yolu olarak değil, tuval üzerinde yapılamayacak bir şey olarak görüyordu.”
görsel: Zıplayan Boğalar, Pablo Picasso, 1950 @ Succession Picasso / DACS, Londra 2024
kaynak: smithsonian