Pera Öğrenme’den Okula Dönüş Programı: “Rengarenk Sonbahar”

Pera Müzesi Öğrenme Programları, 4-12 yaş arasındaki çocuklar için eğlenceli bir okula dönüş programı hazırladı. Pera Müzesi sergilerinden ilhamla tasarlanan “Rengarenk Sonbahar” atölyeleri, 16 Eylül – 28 Ekim tarihleri arasında her cumartesi Pera Müzesi’nde çocukları bekliyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Öğrenme Programları, şehre ve okula dönüş mevsimini kapsamlı bir atölye programıyla karşılıyor. “Rengarenk Sonbahar” atölyelerinde hologram ve sanal gerçeklik gibi teknolojik araçlardan yararlanan çocuklar, illüstrasyonun renkli dünyasına adım atıyor, atık malzemelerden ileri dönüşüm tasarımları yapıyor, el yapımı kâğıt ve boya üretiyor ve Pera Müzesi’ni drama etkinlikleriyle deneyimliyor.

16 Eylül’de başlayıp 28 Ekim’e kadar her cumartesi devam edecek atölyeler, ilhamını Ağırlık ve Ölçü SanatıKahve MolasıKesişen Dünyalar: Elçiler ve RessamlarOsman Hamdi Bey ve Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikâye sergilerinden alıyor.

Atölye yürütücüleri arasında Eda Çağıl Çağlarırmak, Giz’li Atölye Kolektifi, Gonca Göde, Gül Bulut (MÜZ e.d.e.) ve İdil Bilgin (Studio Cultia) bulunuyor.

Müzede keşfe çıkan 4-6 yaş grubu, yeni malzeme ve teknikler deneyimliyor
Pofuduk Boya atölyesinde, Kahve Molası sergisini rehber eşliğinde gezen çocuklar, sergideki eserlerin doğal motiflerinden ilhamla çizimler yapıyor. Un, tutkal, tıraş köpüğü, tempera boya gibi malzemeleri karıştırarak üç boyutlu pofuduk boyalar elde eden çocuklar, kendi üretimleri olan bu eğlenceli boyalarla motiflerini renklendiriyor.

Ağırlık ve Ölçü Sanatı sergisine özel tasarlanan Müzede Drama: Objenin Müzeye Yolculuğu atölyesinde, bir objenin müzede sergilenen bir esere dönüşme yolculuğunu doğaçlama çalışmalarıyla canlandıran çocuklar; merak, farkındalık, yaratıcılık ve hayal gücü ile şekillenen bir keşif ve paylaşım deneyimi yaşıyor.  

Aynı sergiden ilham alan İleri Dönüşüm ile Neşeli Ağırlıklar atölyesinde ise, Antik Çağ’da kullanılan hayvan biçimli terazi ve kantar ağırlıklarını inceleyen çocuklar, çeşitli atık malzemelerden rengarenk neşeli ağırlıklar üretiyor. 

7-12 yaş grubu el yapımı malzemeler ve atıklarla ileri dönüşümü keşfediyor
Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikâye sergisini gezerek insanlık tarihinin geçmişine bir yolculuk yapan çocuklar, daha sonra katıldıkları Geçmişten Geleceğe Yansımalar: Hologram atölyesinde yeni nesil teknolojiler kullanarak sergideki fotoğraflardan esinlenen hologramlar tasarlıyor.

Toprak Anadan Palete: Tempera Boya atölyesinde, masal anlatımı yöntemiyle bir zaman tüneline giren ve boya üretiminin tarihçesini öğrenen çocuklar, daha sonra eski insanların yaptığına benzer şekilde, bitki ve baharat tozu gibi doğal malzemelerle boyalar üretiyor. Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikâye sergisinde karşılarına çıkan motifleri kâğıda resmeden atölye katılımcıları, bunları ürettikleri boyalarla renklendiriyor.

Ağırlık ve Ölçü Sanatı sergisine özel tasarlanan Müzede Drama: Topraktan Vitrine atölyesinde canlandırma ve doğaçlama içeren çeşitli oyunlar yer alıyor. Çocuklar; binlerce yıl öncesinden günümüze ulaşmış objelerin, arkeologlarca keşfedilip sergilenen birer esere dönüşme sürecini yaratıcı drama teknikleri eşliğinde canlandırıyor. 

El Yapımı Kâğıt Atölyesi’nde geri dönüşüm malzemeleriyle kâğıt hamuru hazırlayan çocuklar, su dolu tekneye aktardıkları bu hamuru elekten geçirerek el yapımı kâğıtlar üretiyor. Kâğıtlarının kurumasını beklerken, önceden kurutulmuş el yapımı kâğıtlar üzerine Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar ve Osman Hamdi Bey sergilerinden ilham alan resimler yapıyorlar.

Kahve Molası ve Ağırlık ve Ölçü Sanatı sergilerinden yola çıkan İllüstrasyon ile Yapboz Tasarımı atölyesinde, gördükleri eserlerden ilhamla kendi illüstrasyonlarını oluşturan çocuklar, çizimlerini birer yapboza dönüştürüyor.

Ağırlık ve Ölçü Sanatı sergi turunda yüzlerce yıllık ağırlıkları yakından inceleyen çocuklar, hemen ardından katıldıkları İleri Dönüşüm ile Figüratif Ağırlıklar atölyesinde, bu etkileyici nesnelerden ilhamla, çeşitli atık malzemelerden kitap desteği, kapı stoperi ya da biblo olarak kullanılabilecek rengarenk ağırlıklar tasarlıyor.

9-12 yaş grubu müzede sanal yolculuğa çıkıyor!
Sanal Gerçeklik: Tablonun İçindeyim atölyesinde, Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar ve Osman Hamdi Bey sergilerini rehber eşliğinde gezen çocuklar daha sonra Kaplumbağa Terbiyecisi’nin görünmeyen kısmını hayal ederek kâğıda aktarıyor. Ardından Osman Hamdi Bey’in Dünyasına Yolculuk Sanal Gerçeklik Deneyimi aracılığıyla tablonun içerisine giren çocuklar, kendi hayal ettikleri ile dijital olarak kurgulanmış alanın benzerlik ve farklılıkları üzerine sohbet ediyorlar.

Biletler www.biletix.com’dan temin edilebilir. PERAkart AİLE’lilere %50 özel indirim uygulanmaktadır.
Detaylı bilgi: [email protected].

ATÖLYE PROGRAMI

4-6 Yaş
Pofuduk Boya
23 Eylül Cumartesi, 10.30
14 Ekim Cumartesi, 10.30
28 Ekim Cumartesi, 10.30

Müzede Drama: Objenin Müzeye Yolculuğu
30 Eylül Cumartesi, 10.30

İleri Dönüşüm ile Neşeli Ağırlıklar
7 Ekim Cumartesi, 10.30

7-12 Yaş
Geçmişten Geleceğe Yansımalar: Hologram      
16 Eylül Cumartesi, 10.30

Toprak Anadan Palete: Tempera Boya
16 Eylül Cumartesi, 13.30             

Müzede Drama: Topraktan Vitrine
30 Eylül Cumartesi, 13.30

El Yapımı Kâğıt Atölyesi
7 Ekim Cumartesi, 13.30
21 Ekim Cumartesi, 13.30

İllüstrasyon ile Yapboz Tasarımı
14 Ekim Cumartesi, 13.30

İleri Dönüşüm ile Figüratif Ağırlıklar
21 Ekim Cumartesi, 10.30

9-12 Yaş
Sanal Gerçeklik: Tablonun İçindeyim
23 Eylül Cumartesi, 13.30
28 Ekim Cumartesi, 13.30

What's your reaction?