Paul Craddock’un “Yedek Parça: Doku ve Organ Nakillerinin Şaşırtıcı Öyküsü” Gürol Koca’nın çevirisiyle Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı

Paul Craddock’un ilk deri greftlerinden modern organ nakillerine varan bir tarihi gözler önüne serdiği çalışması Yedek Parça: Doku ve Organ Nakillerinin Şaşırtıcı Öyküsü, Gürol Koca’nın çevirisiyle Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı.

Kitabın başrolünde sadece doktorlar yok; sanatçılar, berberler ve filozoflar da var. Craddock, okuru organ naklinin çok eski çağlara uzanan yolculuğuna davet ediyor.

“İnsanlık, var olduğu günden bu yana en ilkel korkularından biriyle, ölüm korkusuyla mücadele ediyor. Ruhunu ve vücudunu zaman karşısında dik tutabilmek için çabalayıp duruyor. Bu yüzden de eski zamanlardan bu yana tıp dünyası insan vücudunu tedavi etmek için yeni yöntemler geliştiriyor. Organ nakli de bu yöntemlerden biri. Belki de en önemlisi. 18. yüzyılda dişçiler neden yoksul çocukların dişlerini alıyordu? Berberler ve cerrahlar neden aynı hastalarla çalışıyordu? 17. yüzyılda ilk kan nakli kim tarafından, hangi yöntemle yapılmıştı? Kimi zaman eğlenceli kimi zaman üzücü tarihi hikâyelerle bezeli kitap, bize organ nakli geleceğinin sadece kim olduğumuz değil, ne olduğumuz ve ne olabileceğimizle ilgili sorulara bağlı olduğunu da gösteriyor.”

What's your reaction?