Orhan Gazi Ertekin’in O da Kızını Öptü ve Gitti kitabı Ayrıntı etiketiyle raflarda

24 Mart 1978’de uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Savcı Doğan Öz’ün ardından ailesinin verdiği hukuk mücadelesini merkezine alan O da Kızını Öptü ve Gitti-Türkiye’nin Cinayet Endüstrisi, Ayrıntı Yayınları’nın Yakın Tarih Dizisi’nde yerini aldı. Orhan Gazi Ertekin’in hazırladığı kitap, Savcı Doğan Öz cinayeti odağında, Uğur Mumcu, Abdi İpekçi, Hrant Dink gibi aydınları da yutan; bebeklerden katiller sürüsü yaratan karanlığın ilerleyişini gözler önüne seriyor.

Eşi Savcı Doğan Öz’ü bir suikast ile kaybeden öğretmen, avukat ve hâkim Sezen Öz’ün insanı nefessiz bırakan adalet mücadelesinin peşine düşüyoruz bu kitapta. Sakin bir ruha sahip olan ve çağrılmadığı yere gitmeyen bir kadının ülkenin tüm meydanlarına ulaşacak bir adalet çığlığı yaratması alıştığımız düşünme biçimleriyle algılanamayabilir belki. Davaları büyük çağrılar, yüksek bir ses tonu ve öfkeli bir erkek performansına yakıştırmakta acele ederiz genellikle. Oysa Sezen Öz, bütün o büyük davalara, adil bir dünya özlemine, hak mücadelesine, demokratik ve sosyal bir cumhuriyete hep munis bir öfke, barışçı bir mücadele duygusu, sükûnet içinde bir ataklık, gürültüsüz bir kararlılık ve ısrar kazandırmış bir öncüdür.

Bir kaybın yasını utmaktan bir cinayetin peşine düşmeye, bir yargıya, bir düzene; bir toplum ve ülkeye uzanan davasının, onun hayatında, yorgun bir kayıtsızlıkla tamamlanmaması bu ülkede umudun kendine anlaşılması zor mucizeler yarattığını da göstermektedir bir yandan. Kendini açmaktaki, derdini söylemekteki ısrarı içinde bir türlü dinmeyen bir yangının huzursuzluğunu teskin etmek değil aslında. İçinde adalete dair hesabı görülmemiş bir davanın ancak bütün bir toplumla paylaşıldığında azalacağını da biliyor elbette. Bir cinayetle beraber yola çıkan adalet arayışı artık hukuk ve yargı ile de hesaplaşmaya dönüşmüş, davasının içinde her türlü şiddeti barındırmaya alışmış bir ülkeyle; bugünün bütün siyasetçi, iş insanı görünümlü dünyası ile hesaplaşmaya kadar uzandığını görecek kadar farkında her şeyin. Nitekim onun davası çoktan bir cinayeti aşmış ve bugünün güçlerine uzanmış durumdadır.

Orhan Gazi Ertekin tarafından hazırlanan O da Kızını Öptü ve Gitti-Türkiye’nin Cinayet Endüstrisi, raflarda ve internet satış sitelerinde!

Bilgi için:             ayrintiyayingrubu.com

                              instagram.com/ayrintiyayinlari

                              twitter.com/AYRINTIYAYINEVI

                              facebook.com/ayrintiyayinevi

ORHAN GAZİERTEKİN HAKKINDA

1993 Ankara Hukuk Fakültesi mezunu, ODTÜ’de “A Turning Pointof Turkist Movement:1944 Trials” başlıklı teziyle master derecesi Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Modern demokraside istis­na durumunun yeniden doğuşu: Terörizm istisnasının yaratılması ve hukuk düzeninin egemen inşası” başlıklı teziyle doktora derecesi aldı. Halen Demokrat Yargı Hareketi sözcülüğü yapmakta ve hukuk, yargı, Kürt Hak Hareketi üzerine akademik çalışmalarına devam etmektedir.

“Yargı meselesi hallolurdu”, Türkleşmek, İslamlaşmak ve Memurlaş­mak; Türkiye’de Yargı Yoktur; AKP ve Cemaat: Yargıda Kumpasın Köşe Taşları; Yargı ve İktidar Oyunları; Kürd’ü Savunmak; Vahşet, Direniş ve İşkence: Maraş Katliamı kitaplarını yazdı ve derledi.

İngilizce dilinde yayınlanan yazıları: “The Rise of Caesarism or The Erdoğan’s Way, South Atlantic Quarterly, Universty Of Duke, Vol. 118, 2019” ve “Rule of Law in Turkey: Judicial Administration, Norveç Pen, Haziran 2020”.

What's your reaction?