Olimpik Dalış Havuzunda Dalışlar Arasında Neden Su Püskürtülür?
Herhangi bir Olimpik dalış etkinliğini izlediyseniz dalışlar arasında fıskiyelerin havuzun yüzeyine su püskürttüğünü fark etmiş olabilirsiniz. Bir dalıştan sonra kenarlardan taşan sıvıyı yenilemek için yapılmış gibi görünüyor, ancak dünya klasmanındaki dalgıçlar neredeyse hiç sıçrama yapmazlar.
Peki, zaten olabilecek en ıslak şeyi ıslatmanın anlamı nedir? Sporting News’in bildirdiğine göre bu bir güvenlik önlemi. Olimpik yüzme etkinliklerini denetleyen Fédération Internationale De Natation (FINA) “dalgıçların suyun yüzeyini görsel olarak algılamalarına yardımcı olmak için yüzey çalkalama” zorunluluğu getiriyor.
Başka bir deyişle fıskiyeler suyun üzerinde dalgalar yaratır ve bu da dalış sporcularının havuz yüzeyinden ne kadar uzakta olduklarını görmelerini kolaylaştırır. Bu şekilde taklalarını ve dönüşlerini suya çarpmadan hemen önce doruğa ulaşacak şekilde zamanlayabilirler ve böylece başarısız bir inişten veya tam bir karın üstü düşmekten korunabilirler. Dalış sporcularının bunu önleyecek kadar yetenekli oldukları düşünülse de aşağıda görebileceğiniz gibi, daha önce de oldu.
Sprinkler sistemi yüzeyi karıştırmanın tek kabul edilebilir yöntemi değil. Aslında FINA sprinklerlerden bahsetmeden önce bir “su altı kabarcık makinesi” liste verir. Kural kitabında “Makine yalnızca çok düşük basınçla çalışırken yeterli su karışıklığı yaratırsa bu amaç için kullanılmalıdır” diye açıklanır. Aksi takdirde, yetkililer yer üstü sprinklerleri kullanmalıdır.
Kural kitabının teması bu. Dalış havuzları da en az 26°C olmalı ve eğer açık havadaysa “sıçrama tahtalarının ve platformların Kuzey Yarımküre’de kuzeye, Güney Yarımküre’de ise güneye bakması önerilir.”