Okyanus Kirliliği ve Hayvanlar Üzerindeki Etkisini Gösteren Haritalar Veritabanı
Bir grup Alman bilim insanı, halkın bilgilere erişilebilmesini sağlamak amacıyla 1267 çalışmadan elde edilen bulguları derledi.
Almanya’daki Alfred-Wegener Enstitüsü’nden üç bilim insanı, küresel okyanus kirliliği üzerine bilimsel araştırmaların merkezileştirilmesi amacıyla LITTERBASE adlı çevrimiçi bir veri tabanı oluşturdu. Toplam 1267 çalışmanın sonuçlarını alındı ve bunların halkın erişebileceği biçimde ve aranabilir olmasını sağlayan etkileşimli haritalar ve bilgi grafiklerine dönüştürdüler.
İlk harita (yukarıdaki) çöp ve mikroplastik dağılımı ve diğerleri ise (aşağıda), hayvanların çöple olan çeşitli etkileşimleri – yani dolaşma, sömürgeleştirme, yutma gibi konular- ortaya koymaktadır. Ayrıca, çöplerin küresel bileşimini gösteren ve deniz tabanında, su kolonunda, plajlarda ve deniz yüzeyinde bulunan miktarlarını –en çok plastik- gösteren infografikler de vardır.
İnsanlar bu atıkların yarattığı kirliliğin yaratacağı korkunç etkilerin bilincine vardıkça kanun yapıcıları bu konuya daha çok eğilmek zorunda kalıyor. Bu nedenle, LITTERBASE, değerli bilimsel bilgileri erişilebilir ve anlaşılması kolay hale getirmeye odaklanıyor.
Yukarıda gördüğünüz gibi bazı haritalardaki dağılımda boş alanlar var. Bu o bölgelerin temiz olduğu anlamına gelmiyor sadece incelenmediği anlamına geliyor. Akdeniz gibi belirli yerler, Arktik ya da Ölü Denizlere göre daha detaylı olarak incelenmiştir.