NFT Yatırımcılarının İlk Yüzde 10’u Tüm İşlemlerin Yüzde 85’ini Gerçekleştiriyor
NFT pazarı artık hemen herkesin aklının bir köşesine yerleşmiş olsa da, nasıl işlediğine ve kimi ödüllendirdiğine dair ayrıntılar hala belirsiz. Ancak geçtiğimiz Ekim ayında, Alan Turing Enstitüsü’nden fon alan bir araştırma ekibi, NFT pazarını analiz eden ilk makalelerden birini yayınladı. Matthieu Nadini ve ekip arkadaşları, “NFT devriminin haritalandırılması: pazar eğilimleri, ticaret ağları ve görsel özellikler” başlıklı makalelerini Nature’da yayınladı ve bazı şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıktı. Makale, NFT’lerin sanat için demokratikleştirici bir güç olarak lanse edilmesine rağmen, en iyi alıcıların satışların çoğunluğunu elinde bulundurduğu ve çok az sanatçının bireysel NFT’lerde 15 dolardan fazla kazandığını ortaya koydu.
Alan Turing Enstitüsü’nde Token Ekonomisi araştırma programını yöneten ve çalışmaya katılan Andrea Baronchelli, ilk olarak Christie’s’de Beeple’s Everydays: The First 5,000 Days (2021)’in çığır açan satışıyla birlikte NFT pazarına ilgi duymaya başladığını söyledi. Baronchelli, “Blockchain sistemleri üzerinde çalışıyorduk: kripto para birimlerinin fiyatını tahmin etmek, geliştirici ağlarına ve işbirliklerinin pazarı nasıl etkilediğine bakmak gibi şeylerle. Ama Beeple satışı bizi NFT pazarı konusunda uyandırdı,” dedi.
Baronchelli’nin de çalıştığı Londra Şehir Üniversitesi ve Danimarka Teknik Üniversitesi, IBM Research ve Kopenhag BT Üniversitesi’nden araştırmacılardan oluşan ekip, 2017’den Nisan 2021’in sonuna kadar olan süredeki 4,1 milyon alım, satım ve transferle ilgili 6,1 milyon NFT işlemini analiz etti.
Medya haberleriyle sürekli olarak milyon dolarlık NFT’lerin satışını ve rekor kıran fiyatların çığırtkanlığını yapsa da, ekip NFT’lerin yüzde 75’inin ortalama satış fiyatının 15 dolar olduğunu ve NFT’lerin yalnızca yüzde 1’inin 1,500 dolardan daha yüksek fiyatlara ulaştığını buldu. Ayrıca, çalışma, trader’ların yalnızca yüzde 10’unun tüm işlemlerin yüzde 85’ini oluşturduğunu buldu.
Analiz, tüm NFT kategorilerini içeriyor: sanat, koleksiyon, oyunlar, meta veri deposu ve yardımcı programları gibi. İlginç bir şekilde, sanat NFT’leri çok fazla ilgi görse de, koleksiyon ürünleri ve oyunların yüzde 80’den fazlasını oluşturduğu pazarda yalnızca yüzde 10’unu sanat NFT’leri oluşturuyor. Ek olarak, araştırmacılar sanat NFT’lerinin hacim olarak arttığını ancak işlem sayısında azaldığını gözlemlediler. Bu, sanat NFT’lerinin fiyatlarının arttığı ve dolayısıyla bu kategoride işlem yapan insan sayısının azaldığı anlamına geliyor.
Baronchelli, bunun NFT topluluklarındaki baskın düşünceye ters düştüğünü belirtti: Sonunda komisyoncunun kaldırıldığı, eşik bekçiliğinin sona erdiği ve sanatçıların alıcılara doğrudan erişimi olduğu fikri vardı ve bu nedenle bu bir kurtuluş olacaktı. Ama bunun yerine, gözlemlediğimiz şey, bir dizi sanatçıyı önceden seçen ve küratörlüğünü yapan ve bu nedenle onları daha yüksek fiyatlara arz eden pazarlar şeklinde eşik bekçiliğinin yeniden ortaya çıkmasıdır.”
Ancak bu verilerin çoğu 2021’deki NFT patlamasından önceyde ve yalnızca 2021’in ilk çeyreğini kapsıyor. Nisan’dan bu yana çok şey oldu, belki bir şeyler değişti. Ama Baronchelli yine de öyle düşünmüyor. “Piyasanın yoğunlaşmasından ve olağan sanat piyasasında bildiğimiz yapıların yeniden ortaya çıktığını gözlemlemekten daha fazlasını beklerdim. Kazananlar kitleler olmayacak, aşina olduğumuz başarı yapısının burada da yeniden yaratılacağı bekleyebiliriz.”
artnews