NASA’nın yeni dış gezegen avcısı potansiyel olarak yaşanabilir ilk Dünyasını buldu
NASA’nın Transiting Exoplanet Survey Satellite adlı uydusu (TESS), yaklaşık 100 ışıkyılı uzaklıkta yer alan Dünya büyüklüğünde, potansiyel olarak yaşanabilir yeni bir dış gezegen buldu. Teleskopun Nisan 2018’de piyasaya sürüldüğünden beri bulduğu ilk potansiyel olarak yaşanabilir dış gezegen bu.
TOI 700 d. olarak adlandırılan gezegen, Dünya’nın yaklaşık 2 katı büyüklüğünde ve her 37 günde bir ev sahibi yıldızın yörüngesinde, Dünyanın aldığı Güneş ışığının %86’sına yakınını alıyor.
En önemlisi, TOI 700 d, sıcaklıkların yüzeydeki sıvı suyu destekleyecek kadar ılımlı olması gerektiği bir mesafede. Bu, TOI 700 d’nin, yaşanabilir bir gezegenin olacağını kanıtlamasa bile, yaşama uygun olabileceğini düşündürüyor.
TOI 700 d modeline yönelik 20 farklı simülasyon seti, gezegenin kayalık olduğunu ve su tutmasına yardımcı olan bir atmosfere sahip olduğu fikrini savunuyor; ancak sadece gazlı bir mini Neptün olma ihtimali yok değil. Sonucu, Mart 2021’de piyasaya sürülmesi planlanan James Webb Uzay Teleskobu gibi daha keskin aletlerle yapılana kadar kesin olarak bilemeyiz.
technologyreview.com