Napolyon Bonapart Hakkında 10 Gerçek

Bir askeri taktik dehası ve arkasında büyük iz bırakmış bir devlet adamı olan Napolyon Bonapart’ın tarihin büyük liderlerinden biri olarak statüsü şüphe götürmez. 15 Ağustos 1769’da İtalyan kökenli bir ailede Korsika adasının Ajaccio kentinde doğan Napolyon kısa boyuyla da ünlü.

Napoleon, Fransız İmparatorluğu’na liderlik etme konusunda olağanüstü bir hırsa sahipti ama kendini bir Korsikalı olarak tanımladı ve askeri kariyerinin ilk yıllarında Korsika’nın bağımsızlığı için canla başla savaştı. Ancak Korsikalı direniş lideri Pasquale Paoli ile yaşadığı anlaşmazlıktan sonra Fransa’yı vatanı kabul etti ve direnişi kıran Toulon Kuşatması da dahil olmak üzere bir dizi hayati askeri zaferi planlayarak kendini yeni cumhuriyetin yükselen yıldızı olarak yeniden tasarladı.

Cumhuriyetçi siyasetçiler tarafından doğal bir lider olarak tanımlanan Napolyon’un hükümetin başına yükselişi İtalya’da ve ardından Mısır’da kazandığı sayısız savaş zaferiyle ivme kazandı. 1799’da Fransa iktidarını ele geçirdi ve ilk konsül oldu; devam eden askeri hakimiyeti denetleyerek ve etkili yasal reformlar uygulayarak hızla popüler bir lider haline geldi.

Napolyon Kanunu’nda yer alan bu yasal reformlar, eski feodal mevzuatın modası geçmiş tutarsızlıklarının yerini alarak Devrim’in amaçlarını güçlendirdi. Napolyon, Avusturya’yı yenerek ve Britanya’nın Fransız ordusuna karşı durma çabalarını bir süreliğine bastırarak barışı sağlamayı bile başardı. İktidara karşı konulmaz yükselişi, 1804’te Fransa İmparatoru olarak taç giymesiyle doruğa ulaştı.

Avrupa’da barış uzun sürmedi ve Napolyon’un saltanatının geri kalanı Avrupa çapında çeşitli koalisyonlara karşı yıllarca süren savaşlarla geçti. Yedinci Koalisyon Savaşı ve Fransa’nın Waterloo yenilgisi, 22 Haziran 1815’te tahttan çekilmesine yol açtı.

Napolyon geri kalan günlerini uzaktaki Saint Helena adasında sürgünde geçirdi.

İşte Fransız imparatoru hakkında 10 gerçek.

Bir aşk romanı yazdı
Acımasız, savaşla katılaşmış görünümün arkasında, Napolyon romantik bir adamdı; aşırı romantizmle yazılmış aşk mektupları ve yakın zamanda ortaya çıkan romantik novellası bunu kanıtlıyor. 1795’te, Napolyon 26 yaşındayken kaleme alınan 17 sayfalık Clisson et Eugénie duygusal, bir kendini mitleştirmeye yönelik, çok başarılı olmayan bir çalışma.

İlk eşi Josephine Bonaparte giyotinden kıl payı kurtuldu

Josephine, Napolyon’dan önce giyotinle idam edilen aristokrat Alexandre de Beauharnais (kendisinden üç çocuğu vardı) ile evliydi. Josephine hapsedil ve az daha idam edilecekti. Beş gün sonra Robespierre giyotinle idam edildiğinde serbest bırakıldı.

Kılık değiştirip sokaklarda yürürdü
Napolyon alt sınıf bir burjuvazi gibi giyinip Paris sokaklarında dolaşırdı. Amacı sokaktaki insanların kendisi hakkında gerçekte ne düşündüğünü öğrenmekti ve iddiaya göre yoldan geçenlere İmparatorlarının erdemleri hakkında rastgele sorular sorardı.

Ton sağırıydı
Ne zaman heyecanlansa şarkılar mırıldanırdı. Ne yazık ki kulağı yoktu ve berbat bir şarkıcıydı.

Kedilerden korkuyordu (muhtemelen)
Tarihteki ben çok tiranın (Büyük İskender, Jül Sezar, Cengiz Han, Mussolini, Hitler ve adamımız Napolyon) kedi korkusu anlamına gelen Ailurofobiden muzdarip olduğu söylenir. Bununla birlikte, Napolyon’un kedilerden korktuğu yönündeki yaygın iddiayı destekleyecek çok az kanıt var. Hatta iddiaya göre korkusunu bebekken yaban kedisi saldırısından kaynaklanıyordu.

Rosetta Taşını keşfetti
Şu anda British Museum’da korunan Rosetta Taşı, üç yazıyla oyulmuş bir granit levhadır: Mısır hiyeroglifi, demotik Mısır ve eski Yunanca. Rosetta Taşı, Mısır hiyerogliflerinin deşifre edilmesinde hayati bir rol oynadı ve uzun süredir çok önemli bir eser olarak kabul edildi. Ünlü taş, 1799’daki Mısır seferi sırasında Napolyon’un askerleri tarafından keşfedildi.

Boynuna zehir taktı
Napolyon’un boynuna taktığı bir ipe bağlı, yakalanması halinde hızla kullanabileceği bir şişe zehir taşıdığı söylenir. Görünüşe göre, 1814’te Elba’ya sürgün edilmesinin ardından bunu denedi, ancak o zamana kadar zehrin etkisi azalmış ve onu yalnızca şiddetli bir şekilde hasta etmişti.

Saint Helena’daki sürgünden kurtulması için bir denizaltı kaçış planı hazırlandı

Waterloo’daki yenilgisinin ardından Napolyon, Saint Helena’ya sürgüne gönderildi. Böyle izole bir hapishaneden kaçışın neredeyse imkansızdı. Buna rağmen sürgündeki İmparatoru kurtarmak için çok sayıda plan yapıldı; bunlara iki eski denizaltı ve bir mekanik sandalyeyi içeren ilerici bir plan da dahil.

Yaşadığı döneme göre kısa değildi

Napolyon kısa boyla eşanlamlı hale geldi. Gerçekten de, kısa boylu, aşırı saldırgan insanları tanımlamak için kullanılan “Napolyon kompleksi” terimi, kavramsal olarak onunla bağlıdır. Ama aslında, öldüğü sırada, Napolyon’un boyu tahminen 1.66’ydı ölçtü; bu, o zamanla ortalama bir yükseklikti.

    Ölüm nedeni hâlâ gizemini koruyor
    Napolyon uzun bir hastalık döneminin ardından 51 yaşında Saint Helena adasında öldü. Ancak bu hastalığın nedeni hiçbir zaman kesin olarak belirlenemedi ve ölümü, komplo teorileri ve spekülasyonlarla çevrili bir konu olmaya devam ediyor. Resmi ölüm nedeni mide kanseri olarak kaydedildi, ancak bazıları cinayetin işin içinde olduğunu iddia ediyor. Aslında zehirlendiğine dair iddialar, normalden çok daha yüksek arsenik konsantrasyonu gösteren saç örneklerinin analiziyle destekleniyor. Ancak yatak odasının duvar kağıdında arsenik bulunduğu da iddia ediliyor.

    What's your reaction?

    tr_TRTurkish