Müzik Üreticileri 2028 Yılına Kadar Gelirlerinin Neredeyse Dörtte Birini Yapay Zekaya Kaybedebilir

Müzisyenler ve görsel-işitsel çalışanlar önümüzdeki beş yıl içinde 23 milyar dolar kaybedebilir

Yeni bir çalışma, yapay zekaya karşı sağlam korumaların olmamasının, müzik endüstrisi çalışanlarının 2028 yılına kadar gelirlerinin %24’ünü kaybetmesine neden olabileceğini öne sürüyor.

Uluslararası Eser Sahipleri ve Besteciler Dernekleri Konfederasyonu (CISAC) tarafından bu ayın başlarında yayınlanan raporda, “değişmeyen bir düzenleyici çerçevede” eser sahiplerinin, dinleyicileri yapay zekâ tarafından üretilen müziğe kaptırarak ve eserleri kullanılarak eğitilen yapay zeka modellerinin olası geri ödemelerini kaybederek gelirlerinin iki şekilde azalacağı savunuldu.

Mevcut haliyle, üretken AI pazarı katlanarak büyüyor ve şu anda 3,1 milyar dolar olan büyüklüğünün 2028 yılında 67 milyar dolara çıkması bekleniyor. Bu tahminlere dayanarak, çalışma “müzik ve görsel-işitsel yaratıcıların gelirlerinin sırasıyla %24 ve %21’ini kayıp riski altında göreceğini” ve bunun da beş yıllık dönemde 23 milyar dolarlık “kümülatif bir kayıp” anlamına geldiğini öne sürüyor.

Ancak CISAC başkanı (ve eski ABBA üyesi) Björn Ulvaeus’un açıkladığı gibi, hükümetler devreye girip yaratıcılara yardım eli uzatabilecek güce sahip. “Şarkı yazarlarından film yönetmenlerine, senaristlerden film bestecilerine kadar her türden yaratıcı için AI, yeni ve heyecan verici fırsatların kilidini açma gücüne sahiptir ancak kötü düzenlenirse, üretken AI’nin insan yaratıcılara, kariyerlerine ve geçim kaynaklarına büyük zarar verme gücüne de sahip olduğunu kabul etmeliyiz.”

“Bu iki senaryodan hangisinin sonucu olacak?” Ulvaeus sözlerine şöyle devam etti. “Bu, büyük ölçüde politika yapıcıların şu anda dünyanın dört bir yanında devam eden mevzuat incelemelerinde yaptıkları seçimlerle belirlenecek. Bu düzenlemeleri doğru yapmamız, yaratıcıların haklarını korumamız ve insan yaratıcılığını ve kültürünü koruyan bir AI ortamının geliştirilmesine yardımcı olmamız kritik önem taşıyor.”

Gerçekten de Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde, Ulvaeus’un umut işareti olarak gösterdiği, AI’ye karşı daha geniş korumalara yol açabilecek yeni yasalar var. Ulvaeus ayrı bir açıklamada (The Guardian’a göre) “Avustralya’da, AI üzerine yeni senato seçkin komitesi raporu cesaret verici ve umut verici” dedi. “Avustralya ve Yeni Zelanda, AI politikasında altın bir standart belirleyerek… AI’nin insan yaratıcılığının yerini almak yerine onu geliştirecek bir araç olarak hizmet etmesini sağlayabilir. Dünya izliyor ve alınan kararlar bu kıyıların çok ötesinde yankı bulacak.”

Bu arada, Amerika Birleşik Devletleri’nde sanatçıların geçim kaynaklarına el uzatan AI ile mücadele etmek için Tennessee’nin ELVIS Yasası ve daha sağlam korumalar yaratacak ve RIAA, MPAA, SAG-AFTRA, Kayıt Akademisi, büyük müzik şirketleri ve daha fazlasından destek alan önerilen NO FAKES Yasası gibi bazı çabalar gösterildi. Bununla birlikte, tüm müzisyenler için yaygın korumalar henüz hayata geçirilmemiştir.

ROTKA TV YAYINLARINI YOUTUBE ÜZERİNDEN İZLEYEBİLİRSİNİZ

Consequence.net

What's your reaction?