Mülteci Sporcular Olimpiyat Yolunda

Tüm dünyada süren mülteci krizi, her gün yeni acılar ve sorunlarla katlanarak büyüyor. Güvenlik, beslenme, barında, eğitim gibi ihtiyaçların yanı sıra bambaşka konularla da karşımıza dikilen çağın en büyük sorunlarından biri olan mültecilik spor alanında da kendini gösteriyor.

Ülkelerinden kaçmak zorunda kalan ve mülteci durumuna düşen çeşitli dal ve seviyelerde sayısız sporcunun durumu da birçok anlamda belirsizliğini koruyor. Bu sorunlardan biri de elit atlet kategorisinde olan ve büyük spor organizasyonlarına katılma potansiyeli taşıyan sporcular.

IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi), bu konuda çeşitli kurumlarla da işbirliği içinde çalışamalar yürütüyor. Dünya çapındaki mülteci krizinden etkilenen elit sporcuların Olimpiyat Komitesi güvencesi altına alınması için çeşitli girişimler var.

William Kopati, 22, was a high-jumper and long-jumper in Bangui. That was before he was forced to flee in late March 2013, when militants attacked the house where he was living.

IOC, Ulusal Olimpiyat Komitelerinin de (NOC) yardımıyla, zorla yerinden kopan, koparılan sporcuları tespit etme sürecini başlattı. Olimpiyat Dayanışma programları aracılığıyla, bu kişilerin Rio de Janeiro’daki 2016 Olimpiyat Oyunları’na katılmaları için yardımcı olmayı amaçlıyorlar. IOC, bu atletlerin oyunlara katılma hakkını elde etmeleri için, Uluslararası Federasyonlar ile işbirliği yaparak yeteneklerini değerlendirmeye alıyor.

Almanya’da Suriyeli bir kadın yüzücü, Belçika’da İranlı bir kadın tekvandocu ve Brezilya’daki bir Kongolu erkek judocuyu içeren ve umut vadeden üç sporcu şu an tespit edilmiş durumda.

Now, as president of the soccer team in Mole camp, Gossengha is intent on sharing his knowledge and skills with others. But the camp is taking its toll on his skills.<br /> <br />"I've lost almost two years. I would like to develop my sporting talent, because I don't know when the war will finish. The more I stay here, the more I will lose my talent."

IOC Genel Müdür Yardımcısı Pere Miro, IOC’nin kendilerini mülteci durumunda bulan sporcular için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ediyor ve ekliyor.

“Program erken aşamalarında, ama biz en üst düzeyde yarışabilme hayallerini gerçekleştirmeleri için sporcuları finans ve eğitim açısından umutla desteklemeye hazırız.”

Bu girişimin bir parçası olarak, IOC, Uluslararası ve Ulusal Federasyonlara, mülteci durumunda olan, sportif yeterlilik kriterlerini karşılayan ve bir sonraki yaz Oyunları’nda yer almak potansiyeline sahip üst düzey sporcuların vakalarını daha da vurgulamak için çağrıda bulundu.

Nadine Adremane, 27, started playing soccer when she was 16, and was eventually selected for the women's national team, where she played for three years. <br /><br />"My best memory is when I received the silver medal in the national championship. I scored the goal that qualified my team."

Kenya’da, yirminin üzerinde mülteci sporcu, hali hazırda eski dünya maraton rekortmeni Tegla Loroupe başkanlığındaki, Tegla Loroupe Barış Vakfı, Mülteci Sporcu Programı’ndan eğitim ve destek alıyor.

Daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız

What's your reaction?

tr_TRTurkish