Moğolistan’da Yol Bulma Sorununa 3 Kelimelik Çözüm

GPS koordinatlarını, basit ve unutulmaz üç ifadeyle değiştirsek yerleri hatırlamak daha kolay olmaz mıydı? Yeni bir sistem olan what3words’ün arkasındaki fikir, alan adlarının IP adresi için yaptığını coğrafi yerler için yapması. Bu da onları kolay hatırlanıyor ve paylaşılır yapıyor.

what3words, yeryüzünü üç metreye üç metre olacak şekilde 57 trilyon alana böldü ve her bir alana üç kelimelik bir isim vermek için bir algoritma oluşturdu. Parçalar oldukça küçük olduğundan sistem fazlasıyla hassas olmayı hedefliyor. Uygulamanın internet sitesindeki interaktif haritadan herhangi bir lokasyonun adını bulabilirsiniz.

what3words numaralı sokak sisteminin olmadığı, banka hesabı açtırmanın,  teslimatlarını almanın ve hatta iletişimin zor olduğu yerlerde yaşayan yaklaşık 4 milyar insan için tahmin yürütüyor.

what3words Big Think office

GPS koordinatları onları tespit edebilir ama onların 20 basamaklı rakamlarını düz tutmakta zorluk çeker. what3words her iki problemi de çözüyor.

Konu hakkında Frank Jacobs tarafından 2016 Ocak ayında yazılan makaleyi okuyanların büyük ihtimalle başarısız olacağını düşündüğü fikir, eğlenceli, havalı ve belki biraz çılgınca görünüyordu. Bugün, bu düşünceyi ters yüz eden Moğolistan sistemi uyguluyor ve Temmuz ayında sistem posta servisinin temelini oluşturacak.

Moğol otlatma

Birleşmiş Milletler, bazı taşıma şirketleri ve bazı haritalama servisleri sistemi kullanıyordu ama ilke kez bir ülke what3words’ü tamamen kucakladı. Bu ülkenin, geniş maden yatakları sayesinde zenginleşen Moğolistan olması ise sürpriz değil.

Ülke göçebe nüfusları için etkileyici derecede başarılı ve esnek bir eğitim sisteminden başlayarak,  ileriye dönük bazı ilginç hamleler yapıyor. Şimdi de what3words. Doğru düzgün caddeleri olmayan Moğolistan’ı what3words için kusursuz bir aday yapan posta servisinin neredeyse Fransa’nın üç katı büyüklüğüne denk gelen bir alanda göçebe nüfusu takip etmek zorunda oluşudur.

What's your reaction?

tr_TRTurkish