Mısır’da ‘kayıp altın şehir’ bulundu

Mısır’da ‘kayıp altın şehir’ bulundu: Tutankhamun’un mezarından bu yana en büyük keşif

Mısır’da yaklaşık 3 bin 400 yıldır kayıp olan bir antik kent bulundu. Arkeologlar, ‘kayıp altın şehir’ adı verilen Aten’in, Tutankhamun’un mezarından bu yana yapılan en büyük keşif olduğunu söylüyor.

Mısır’da son yılların en büyük arkeolojik keşiflerinden biri yapıldı. Luksor yakınlarında, 3 bin yıldır kayıp olan antik bir kent  bulundu. ‘Kayıp altın kent’ olarak adlandırılan Aten’in, Tutankhamun’un mezarının bulunmasından bu yana yapılan en büyük keşif olduğu belirtiliyor. Arkeologlar, Aten’in aynı zamanda, bugüne dek Mısır’da bulunan en büyük antik kent olduğunu söyledi. Kentteki buluntular arasında bir iskelet de var.

Mısırlı arkeolog Zahi Hawass, yaklaşık 3 bin 400 yıldır kumun altında gömülü olan kentin, Krallar Vadisi’ne ev sahipliği yapan Luksor’un yakınlarında gün yüzüne çıkarıldığını açıkladı. Açıklamada, kentin Mısır’ın en güçlü firavunlarından biri olan III. Amenhotep’un dönemine tarihlendiği, Tutankhamun ve Ay döneminde de kullanılmaya devam edildiği belirtildi. Eski bir turizm ve antikite bakanı olan Hawass, “Birçok yabancı ekip bu kenti aradı ve hiçbir zaman bulamadı” dedi.  Kentte ortaya çıkarılan buluntular arasında yüzük gibi mücevherler, seramikler, muskalar ve III. Amenhotep’un mührünü taşıyan kilden tuğlalar bulunuyor. Kentte bir iskeletin bulunduğu da açıklandı. Arkeoloji ekibi, “Sanki antik sakinleri tarafından dün terk edilmiş gibi görünen arkeolojik katmanlar, binlerce yıldır dokunulmamış olarak bulundu” ifadelerini kullandı. Açıklamaya göre, kazının ilerleyen günlerinde içinde hazinelerin bulunduğu dokunulmamış mezarların keşfedilmesi bekleniyor.

kaynak

What's your reaction?