Mısır’da 4 bin 400 yıllık mezar bulundu

Mısır’ın batısındaki Giza kentinde firavunlar dönemine ait 4 bin 400 yıllık mezar bulundu.

Mısır’ın batısındaki Giza kentinde firavunlar dönemine ait 4 bin 400 yıllık mezar bulundu. Mısır Eski Eserler Bakanı Khaled El Anany, Cumartesi günü Giza Piramitleri yakınlarında Sakkara Nekropolü’ndeki kazı alanında, yabancı ülke büyükelçilerinin katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Anany, toplantıda Antik Mısır’ın 5. hanedan döneminden (MÖ 2494-2345) bir kraliyet rahibine ait son derece iyi korunmuş bir mezarın keşfini açıkladı. Bakan, mezarın Kral Nefer Ir-Ka-Re yönetimindeki ”Wahtye” adlı kraliyet arındırma rahibine ait olduğunu sözlerine ekledi.

Antik Kalıntı Uzmanı Dr. Mahamed Youssef mezarla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu mezar, Sakkara Nekropolü’nün en güzel dekore edilmişlerinden biri olarak kabul edilen bir kaya mezarıdır. Mezar, farklı günlük yaşam aktivitelerine ev sahipliği yapıyor. Mezarda, 31 büyük ve küçük heykel ile yaklaşık 48 niş var. Çoğu renklidir. Heykeller mezarın sahibine ve ailesine aittir. Mezarında süslemelerinde rahibin annesi ve karısından bahsedilir. Rahibin 4 çocuğunun olduğunu biliyoruz” dedi.

Çok sayıda renkli yazıt keşfedildi

Youssef, mezarın duvarlarında Weret Ptah’ın karısı ve annesi Merit Meen’in adını gösteren çok sayıda renkli yazıt olduğunu ve duvarlarda ayrıca Merit Meen ve ailesiyle birlikte ölenleri içeren pek çok sahne olduğunu söyledi. Mezarın duvarlarında ayrıca, çanak çömlek ve şarap üretimini betimleyen, dini sunum yapan, müzikal performanslar, mezar mobilyalarının imalatını ve avcılığı gösteren sahneler de yer alıyor.

Mısır arkeolojik misyonu ekibi, kayaya oyulmuş 24 büyük renkli heykeli sergileyen, mezarın sahibi ve ailesini tasvir eden 18 niş buldu. Mezarında alt kısmında ise henüz kimliği belirlenemeyen ayakta ya da yatar vaziyette 31 heykelin bulunduğu 26 küçük niş bulunuyor.

gazeteistanbul.com

What's your reaction?