Metaverse’den Sıkılan Zuckerberg, Yapay Zeka Çiplerine Milyarlarca Dolar Harcıyor

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’ün büyük harfli Metaverse’ünü neredeyse tamamen terk edip yapay zekaya yönelmesi ilgi odağı haline geldi. Bu işin çok pahalı olacağı söyleniyor.

Meta’nın da sahibi olduğu Instagram’daki bir gönderide Zuckerberg, sosyal devin, Nvidia’nın 350 bin mega pahalı yapay zeka çipinin yardımıyla “devasa bilgi işlem altyapısını” oluşturmayı içeren “gelecekteki yol haritasını” ortaya koydu.

Her ne kadar OpenAI ve onun hayırsever Microsoft’u gibi şirketler yapay zeka devriminin halka açık yüzü haline gelse de, Nvidia’nın ChatGPT gibi yazılımları destekleyen büyük dil modellerine (LLM’ler) güç veren üst düzey çipleri olmadan bunların hiçbiri mümkün olamazdı. Ortalama olarak tek bir Nvidia H100 çipi yaklaşık 30.000 dolara satılıyor, bu da Meta’nın yüzbinlerce çip satın almak için 10,5 milyar dolardan fazla harcama yapabileceği anlamına geliyor.

Dahası da var! Bu 350 bin Nvidia H100’lerin yanı sıra – Nvidia’nın geçen yıl toplamda sadece 550.000 çip satması beklendiği göz önüne alındığında inanılmaz bir başarı – Zuckerberg aynı zamanda “neredeyse 600 bin H100 eşdeğeri” satın almayı planladığını ve bunların kaç milyar dolara mal olacağının bilinmediğini söyledi.

Moda peşinde koşan CEO, yalnızca bir sonraki ChatGPT’yi inşa etmek yerine, tüm bu çipleri, Silikon Vadisi kodamanlarının varsayımsal ChatGPT’yi tanımlamak için kullandığı tercih edilen terim olan yapay genel zeka (AGI) oluşturma çabalarına güç sağlamak için kullanacağını belirtti. Yapay zekanın insan düzeyinde zekaya ulaşacağı bir gelecek mümkün olacak mı? Tüm uzmanlar mevcut yapay zeka türünün gerçekten bu noktaya ulaşabileceğine ikna olmasa da, bunu yapmak gerçekten de Meta’yı bir yapay zeka gücü haline getirecek ve eğer Zuckerberg oraya ilk ulaşırsa onu OpenAI’ın önüne koyabilir.

Hem videoda hem de başlıkta Zuckerberg, “uzun vadeli vizyonunun genel zeka oluşturmak, sorumlu bir şekilde açık kaynak oluşturmak ve herkesin faydalanabilmesi için yaygın olarak kullanılabilir hale getirmek” olduğunu söyledi; bu, OpenAI’ın yapay zeka oluşturma planlarından farklı bir hayal. “Tüm insanlığa fayda sağlayan” ancak açık kaynak kullanımından söz etmeyen bir sistem.

Yapay zekaya geçişe rağmen Zuckerberg, Metaverse’den tamamen vazgeçmiş değil ve videoda yapay zekayı güçlendirilmiş sanal gerçeklik gözlüklerini piyasaya sürmeyi planladığını çünkü kendi deyimiyle; “gözlükler, sanal gerçeklik için ideal form faktörü. Bir yapay zeka da sizin gördüğünüzü görür.”

Metaverse’de 46,5 milyar dolar kaybeden ve sattığı şeyi kimsenin satın almadığı anlaşıldıktan sonra yapay zekaya dönen CEO, önümüzdeki yıl açıkça büyük hamleler yapmayı planlıyor. Meta yatırımcıları muhtemelen bu sefer her şeyin ay yerli yerine oturmasını umuyorlar.

futurism.com

What's your reaction?

tr_TRTurkish