Merve Turan’ın Dönme Dolap’ı
Öykülerin bittiği çağımızda, Merve Turan, yeniden düş kurmaya çağırıyor.
Bir dünyada doğduk mu?
Hikayemiz farklı değil,
Tüm insanlık bunu unuttu,
Sen çaldın sen söyledin,
O dönmeye devam etti!
Çağdaş sanatın temsilcilerinden Merve Turan, 1987 yılında İstanbul’da doğdu. 2010 yılında Marmara Üniversitesinden mezun olan sanatçı, yurtiçi ve yurtdışında birçok karma sergiye katıldı. Aynı yıl Işık Üniversitesi Sanat Kuramı ve Eleştiri programında yüksek lisans eğitimine başladı. İlk kişisel sergisini 2013 yılında gerçekleştirdi. 2011-2015 yılları arasında IMOGA İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi koordinatörlüğünü ve Prof. Süleyman Saim Tekcan’ın asistanlığını yaptı. Sanatçı baskı resim çalışmalarını halen IMOGA’da ve kendi atölyesinde gerçekleştirmekte.
Merve Turan’ın yapıtlarında kendi masallarımızı yakalamak mümkün. Masallardan, rüyalara ve hayallere yolculuğun davetiyle izleyenin serüveni başlar. Turan’ın yapıtlarında ana tema olarak gözüken figürler poz verir gibidir. Figürler, uzun boylu, üçgen suratlı, kıvırcık saçlı, uzun kirpikli ve genellikle kadın olarak karşımıza çıkar. Bakışlarıyla poz verdikleri ana çağırır izleyeni. Resmin içine çekilen kişi yolculuğun içindedir. Poz veren figür artık izleyici olur ve mekanın içinde bulur kendini.
Resimlerde yer alan bu dünyaya ait küçük evler semboliktir, yaşanmışlıkların dışında, dışarıdan izlenen, artık orada olmayan ama varlığıyla hatırlatıcı ikilem yaratır. Figürlerin büyüklüğü, evlerin küçük olarak yerleştirilmesine tezatlık oluştururken, resmin katmanlı olarak okunmasına olanak verir. Turan’ın yapıtlarında orta katmanda figürler yer alırken, ön planda ev, ağaç gibi dünyaya ait nesneler yer alır. Böylelikle, arka plan dahil üç katmanlı yapı belirir. Arka plan figürlerin taşıyıcılığını üstlenirken, yere basmayan figürler mekansızlığı vurgular. Figürlerde insana ait kol ve ayaklar yer almaz ve figürlerin birbirleri arasında temas yoktur. Her biri kendi hikayesini, kurgulanmış aynı sahnede bizlere sunar.
Turan, “Ruhun Çiçek Açsın”, “Gökyüzü Şarkı Söylüyordu’”, “Yerçekimsiz”, “Boşuna Ağlama”, “İki Kayıp Ruh” gibi yapıt isimleriyle bedenin madde ağırlığından sıyrılan, gerçeküstü göndermeler yapar.
Resimleriyle farklı yaklaşımlar geliştiren Merve Turan, Artnext İstanbul‘da 2015’in son günlerinde başlayan ve 16 Ocak’a kadar devam edecek olan “Dönme Dolap” adını taşıyan sergisinde düş dünyasını sistem illüzyonlarına zıt olarak paylaşıma açmayı deniyor. Bu paylaşım için çocukluk zihinsel berraklığı, unutulan çoğul, tarihsel portre yıkımı, çizgilerdeki netlik ve nesnelerin devinimine yapılan renk vurgusu gibi yöntemleri kullanıyor. Sanatçı “Biz” sorunsalına öyküler sonrasında yanıt arıyor.