Mauritius kıyılarında su altı optik illüzyonu
Madagaskar’ın yaklaşık 1100 kilometre doğusunda, Hint Okyanusu’ndaki bir denizaltı platosunda yer alan Mauritius ada ülkesi yaklaşık 8 milyon yıl önce volkanik faaliyetler sonucu oluştu. Ada, Mascarene Adaları’nın en büyük ikinci adasıdır ve dünyanın nadir bitki ve hayvanlarından bazılarına ev sahipliği yapar. Adada yaklaşık 1,2 milyon insan yaşıyor.
Adanın güneybatı kıyısında yapacağınız bir yürüyüş tropikal, turkuaz kıyı sularının ortasında şaşırtıcı ve etkileyici bir yere varmanızı sağlar. Kıyıdan yüzme mesafesindeki sığ mercan resifleri, okyanusun koyu mavi derinliklerine dalan devasa bir su altı şelalesi gibi görünüyor.
Kıyı rafı gerçekten de 4.000 metre derinliğe kadar gidiyor. Kıyıda görünen şey ise su altı erozyonunun neden olduğu bir optik yanılsama. Yani sahte bir şelale. Okyanus akıntıları kumu ve diğer tortul parçacıkları rafın kenarından hareket ettirdikçe bir uçurumun kenarından akan suya benzeyen bir akış etkisi yaratıyor. Su altı şelaleleri Danimarka Boğazı Kataraktı gibi dünyanın diğer bölgelerinde gerçekten de var, ancak bu onlardan biri değil.
Optik bir illüzyon olmasına rağmen sahte şelale inanılmaz bir görüntüye sahip. Karadan en iyi bakış noktası 500 metrelik bir zirve olan Le Morne Brabant’ın tepesi. Ama en şaşırtıcı manzara havadan. Bazı turistler bunu görmek için helikopter turlarına katılıyor.
Kore Hava Sahası Araştırma Enstitüsü
atlas obscura