Makyaj Yaparken Bir Daha Düşünmeli

Makyaj malzemesi, şampuan ve losyonların sadece 3 gün kullanımı vücudun kimyasal seviyelerini %45e kadar düşürdüğünü gösteriyor.

Avrupa Birliği, güvenlik kaygıları nedeniyle kişisel bakım ürünlerinde kullanılan maddelerin binlercesini yasaklarken, Amerika da FDA toplam 11 maddeyi yasakladı. Kozmetik sanayinin polisliğini kendisine bırakmak taktiktir; Sonuç olarak, bizim satın alarak vücudumuzun üzerinde kullandığımız şeyler genellikle bizim için iyi olmayan malzemelerle doludur. Bu küçük bir hiciv gibi görünüyor ama işte buradayız.

Kimyasallara maruz kalmanın sağlık üzerine etkileri hakkında veri almak kolay değil, ancak kimyasal içeren ürünlerin kullanımı ile vücut kimyasal seviyelerini karşılaştıran yeni bir çalışmanın yazarlarının söylediğine göre, kimyasallar ve endokrin bozucu kimyasalların belli bir grubunun nörodavranışsal sorunlar, obezite ve kanserli hücre büyümesinin artışına bağlayan kanıtlar mevcut.

California Üniversitesi, Berkeley ve Clinica de Salud del Valle de Salinas’tan araştırmacılar, daha acil olarak kadınlar ve hatta özel olarak gençleri ilgilendiren sorunlar olabileceğini söylüyor. UC Berkeley Merkezi Çevre Araştırmaları ve Çocuk Sağlığı öğretim üyesi ve çalışmanın başyazarı Kim Harley şunları söylüyor;

“Kadınlar kişisel bakım ürünlerinin bir numaralı tüketicisi ve orantısız şekilde kimyasala maruz kalabiliyor. Genç kızlar, hızlı üreme gelişmesi zamanından itibaren özellikle risk altında olabilirler ve araştırma, onların günde ortalama yetişkin bir kadından daha fazla kişisel bakım ürünü kullandığını gösteriyor. “

cosmetics

Araştırmalar için Salinas Ergenlerin Makyajı Üzerine Sağlık ve Çevre Araştırmaları (HERMOSA) merkezinden 100 genç çalışmaya katıldı. Katılımcılara, phthalates, parabens, triclosan ve oxybenzone gibi kimyasalların olmadığı işaretlenmiş kişisel bakım ürünleri verildi. Bu maddeler genellikle saç ürünleri, sabun, güneş kremleri, kozmetik ve parfüm gibi şeylerde kullanılmakta. Hayvanlarla yapılan çalışma, onların vücudun endoktirine sistemine müdahale ettiğini gösterdi. Araştırma, değişimden önce idrar örneği aldı ve ardından gençler üç gün sonra yeniden düşük kimyasal içeren ürünler kullanmaya başladı, sonuçlar anlamlı idi:

Kokularda yaygın olarak kullanılan dietil ftalat metabolitleri, deneme süresinin sonunda %27 azaldı. Kozmetikte kullanılan koruyucu metil ve propil parabenler, sırasıyla %44 ve 45 oranında düştü. Anti bakteriyel sabunlar ve bazı diş macunu markalarında kullanılan triklosan ve bazı güneş koruyucularda bulunan BP-3, her ikisi de %36 oranında düştü.

“Genç kızların bu kimyasallara maruz kalması konusunu yeterince biliyoruz. Bazen ihtiyati yaklaşımlarda bulunmak değerlidir, özellikle insanların satın aldıkları ürünlerde kolayca yapabilecekleri değişiklikler söz konusuysa.”

Yasaklanan maddelerin AB modeli, herhangi bir kimyasalın tartışmalı ya da bilinmeyen olmasındaki ihtiyati ilkeye dayanmaktadır, güvenliği sabit olana kadar onay verilmez.

Araştırma hakkında daha çok bilgi için tıklayın 

What's your reaction?