Makyaj malzemelerini kullanırken hangi bakterilere maruz kalıyoruz?

En son ne zaman makyaj malzemelerinizin son kullanma tarihini kontrol ettiniz? Ya da fırça ve süngerlerinizi yıkadınız? Cevap hiçbir zaman, hatta bir süre önceyse cildinize her makyaj uyguladığınızda bulaşıcı bakterileri sürüyor olabilirsiniz. İngiltere’de yapılan yeni bir makyaj çalışması, kullanılmış ürünlerin yüzde 90’ının Staphylococcus aureus, Escherichia coli ve Citrobacter freundii gibi ölümcül mikroplarla temas ettiğini gösteriyor.

Biyomedikal bilim insanları Amreen Bashir ve İngiltere’deki Aston Üniversitesi’nden Peter Lambert, dört çeşit makyaj malzemesini – ruj, dudak parlatıcısı, eyeliner ve maskara – inceledi ve endişe verici derecede yüksek bakteri kirliliği seviyeleri buldu. Su içeriği arttıkça, kirlenme olasılığı da artar.

Bilhassa, son yıllarda fondöten uygulama ve şekillendirmede popüler olan bir tür yumurta şeklindeki makyaj aplikatörü olan blender süngerler en yüksek mantar kirlenme oranına sahip en kötü suçlular olarak tespit edildi.

Toplamda 467 ürünü incelendi – 96 ruj, 92 göz kalemi, 93 maskara, 107 dudak parlatıcısı ve 79 blender sünger.

Araştırmacılar, “Kozmetikle ilgili tüzükler, ürünlerin patojenik organizmalar içermemesi gerektiğini açıkça belirtir, ancak tüm kullanılmış ürünlerin yüzde 70 ila 90’ı bakteri ile kirlenmiş,” diyor.

Ekip sorunun nedenini bulmak için bu ürünleri kullananların makyaj alışkanlıklarını incelemek üzere bir anket düzenledi. Ve sorunun muhtemelen bir kullanıcı hatası olduğunu bulmaları şaşırtıcı olmadı.

Makyaj malzemesi yemek gibi bozulmuyor, ama son kullanma tarihleri sadece bozulan yemekler için değil: Ambalaj üzerindeki tarih, ürünlerdeki koruyucu maddelerin bakteriyel kontaminasyonu uzak tutması beklenen süreyi gösterir. Bu bilgilerin kullanıcıya nasıl aktarıldığı bölgesel olarak değişir; Örneğin ABD’de makyaj malzemesi ambalajında son kullanma tarihi yazmayı gerektiren herhangi bir düzenleme yoktur.

2013’te yapılan bir çalışma, çoğu kullanıcının son kullanma tarihinden sonra da makyaj malzemelerini kullanmaya devam ettiğini buldu.  Kuşkusuz küçük bir sayı ama Brezilya’da 44 öğrencinin yüzde 97,9’u makyaj malzemelerini süresi dolduktan sonra da kullanmaya devam ettiklerini itiraf etti.

Bu pek güzel değil, ama ya blender süngerler? Gerçekten en tiksindirici olan onlar.

Ankete katılanların yüzde 93’ü blenderlerini hiç yıkamadıklarını ve yüzde 64,4’ü yere düşürdüklerini ve daha sonra kullanmaya devam ettiklerini söyledi. Araştırmacılarsa yıkanmış olsalar bile, süngerlerin hala önemli bir risk oluşturduğunu söylüyor.

Araştırmacıların bu konuda söyledikleri gerçekten dikkat çekici.

“Blender süngerler yakın zamanda bir uygulama ürünü olarak tanıtıldı ve kullanımları ve en iyi şekilde temizlemeleri için sınırlı bilgi mevcut. Sonuçlarımız, bu ürünlerin kullanım sırasında en yüksek bakteri oranını taşıdığını ve dörtte birinden fazlasının Enterobacteriaceae ile kirlendiğini göstermiştir.”

Blender süngerler sabun ve ılık suyla yıkanabilir. Kurutulmadığında bu bakteri oluşumunu teşvik eder.

Araştırmalar, kozmetik firmalarının ve düzenleyici kurumların müşterileri makyaj güvenliği konusunda uyarmak için daha fazlasını yapabileceğini ve yapması gerektiğini söylüyor. Araştırmacılar özellikle dışkı bulaşmasına bağlı olan E. coli gibi bakterilerden endişe duyuyorlar.

Amreen Bashir, “Blender süngerleri düzenli olarak yıkama ve iyice kurutmaya ihtiyaç duymanın yanı sıra, son kullanma tarihinden sonra makyaj malzemelerinin kullanmanın riskleri konusunda da tüketicileri ve makyaj endüstrisini bir bütün olarak eğitmek için daha fazla şey yapılması gerekiyor,” diyor.

Ve tabii ki asla ve asla sahte kozmetik ürünleri satın almamak gerekiyor.

Araştırma, Uygulamalı Mikrobiyoloji Dergisi’nde yayımlandı.

kaynak

What's your reaction?

tr_TRTurkish