Liverpool’un altında neden yapıldığı bilinmeyen tüneller bulundu
Liverpoollu gönüllüler, on beş yıldır ucunun nereye vacağını bilmeden, sokaklarının altındaki 200 yüz yıllık tüneller ve mahzenlerden oluşan geniş bir ağı kazıyorlar.
Bilinen tek ipucu, 1769 doğumlu Joseph Williamson adlı başarılı ve hayırsever bir tütün tüccarı tarafından inşa edilmiş olmaları. Eski bir evin bodrumunda sisteme bir giriş bile olduğu görülen bu gizli yeraltı ağının ne için yapıldığı hakkında ise herhangi bir bilgi ya da kayıt yok.
Bu durum, tasarımın karmaşıklığı, 20 adıma kadar inen derinliği ve mağaralara giden taş basamaklı çoklu seviyeler içeren tünellerinin genişliği göz önüne alındığında gerçekte garip.
İngiltere’nin 19. yüzyıldan kalma büyük demiryolu tünelleri ve köprülerinin inşa edilmesinden yıllar önce bu sistem, 200 yıldan fazla zamana dayanan sağlam kemerlerle vaktinden önce gelişmiş bir tasarıma sahip. Bu tür bir inşaat, alanında yetenekli insanları bulmayı ve çok sayıda işçi istihdam edilmesi gerektirmesine rağmen buna dair de bir kayıt yok.
Williamson’ın finanse ettiği tünellerin amacı hakkında, insanların dünyaya bakışıyla şekillenen çeşitli rivayetler söz konusu. Bir kısım, Williamson’ın aşırılıkçı bir dini tarikatın parçası olduğuna ve Armagedon’dan kaçış için yeni bir şehir inşa etmek amacıyla tüneller inşa ettiğine inanmış. Daha az aşırı teoriler üreten kısım ise işsiz erkekleri yardım amacıyla işe alan, onlara istihdam yaratan bir yerel hayırsever olduğunu düşünmüş.
Williamson’ın ölümünden sonra tüneller Liverpool’un çöplüğü haline gelmiş ve bu yüzden oluşan kokular rahatsızlık yaratınca bazı gönüllüler kolları sıvamış.
Tüneller bu zamana kadar bir şehir efsanesiydi. Koku sayesinde gerçek oldukları anlaşıldı. Tüm bunlar 2001 yılında merak grubunun araştırmacı bir topluluğa dönüşmesiyle başladı. Grup, Williamson’ın eski mahallesinde şüpheli bir yere girdi ve ilk mahzeni, tünel sisteminin üst seviyelerinden birinde keşfetti. O zamandan beri, boş zamanlarında kendilerini “Williamson Tünellerinin Dostları” olarak nitelendiren grup haftada 120 kovadan fazla atık madde boşaltarak daha derinlere indiler.
Yol boyunca, 19. yüzyıldan kalma sigara ağızlıkları, okulların mürekkep kapları, hayvan kemikleri ve biradan zehre kadar çeşitli maddelerle dolu şişeler gibi, küçük bir müzeyi doldurmaya yetecek kadar tarihi eser topladılar. Derinlere indikçe tünellerin sırrını çözebileceklerine de inanıyorlar.
messynessychic.com