Leylâ Gediz’in “Denizens” adını verdiği ikici kişisel sergisi The Pill’de
Denizens’ sergisi, bir “e pokhé” olarak yer değiştirmenin, yere ve topluluğa, yerleşme ve yer kurmaya, istikrarsız bir yer kurgusuna ve yerli bir topluluğun yerleşme ve yersizleşmesi temaları üzerine odaklanıyor.
19. Yüzyıl ortalarında artan uluslararası insan ve nesne dolaşımı dolayısıyla ortaya çıkan denizen (ikamet eden kişi, bir yerin sakini) terimi, kan bağı ve/veya doğum yeri gibi “doğal” sayılan köklerden bağımsız olarak, yalnızca orada yaşadığı, oturduğu ve sık sık orada bulunduğu için ait olan kişi veya varlıkları ifade eden, özcü olmayan yeni bir tür aidiyeti tanımlar.
Leylâ’nın düzenlemesinde ise, diasporik varoluş, vatandaş/ denizen hukuki ve siyasi ikiliğinin ötesine uzanarak; nesneler ve imgeler, dayanak yapılar ve resimler, alet-varlıklar ve insanlar arasında koşul eşitliğine dayanan bir oyun alanı öneriyor. Ve denizen terimi olabilecek en bürokratik anlamdan, estetik sahaya doğru açılıyor.
Leylâ’nın “Denizens” sergisi, bir resimde, bir imgede ya da bir sergide, çerçevenin çoğunlukla dışında bırakılanın bakış açısından, yer değiştirme halinde sürdürülen bir resim pratiğinin dayanağını oluşturan şeylere yöneltilmiş bir dikkatle, dünyayı yeniden bir araya getirmekle ilgili. Bir yeri dış kenarlarından hareketle tanımlamak; bedenler, insanlar, imgeler, nesneler ve aletlerin benzer şekilde taşıdıkları diasporik ve göçebe gerçekleri çıkış noktası olarak almak ve bu esnada çerçeveyi, kalıbı ve yazılımı odak noktasına yerleştirmekle ilgili.
Sergi, kâğıt, resim, asamblaj ve enstalasyon çalışmalardan performansa uzanan yeni eserler barındırıyor.
Sanatçı ayrıca, Sudanlı-Türk sanatçı Deniz Pasha ile ortak tasarladıkları ‘ Raf Ömrü’ başlıklı performans çalışmasını izleyici ile buluşturacak ve sergide, yine Deniz Pasha’ya ait bir gravüre yer verecektir.
Eşzamanlı olarak galeri, yazar, küratör ve sanat eleştirmeni Aslı Seven’in “Yabancılar Arası Uzun Süreli Samimiyet” isimli makalesini yayınlayarak izleyici ile paylaşacak..
12 Eylül tarihinde galeride ek bir performans programı düzenlenecek.
Leylâ Gediz’in Vehbi Koç Vakfı koleksiyonuna dahil olan son eserleri ise, Selen Ansen’in küratörlüğünü üstlendiği ‘Kelimeler Pek Gereksiz’ sergisi ile ARTER’de yer alacak.
Leylâ Gediz, 1974’de İstanbul’da doğdu. Çalışmalarını 2016’dan beri Lizbon’da sürdürüyor. Gediz, üretimi ve pratiği ile Türkiye güncel sanatında önemli bir yer tutuyor. Sanatçı, görsel sanatlar üzerine MA derecesini Goldsmiths College’de (Londra), BA derecesini ise Frankfurt’taki Städelschule für Bildende Künste ve Londra’daki Chelsea College of Art and Design’a devam ettikten sonra Slade School of Fine Art’ta aldı.
Çeşitli platformlarda geniş bir şekilde sergilenen Gediz’in birçok prestijli özel ve kurumsal koleksiyonda eserleri bulunmaktadır.