Leonardo Da Vinci’nin İlham Verici Defterlerinden “Yapılacaklar Listeleri”

Büyük sanatçı ve vizyoner Leonardo Da Vinci fikirlerini okuyabileceğimiz not defterlerine kaydetti

Leonardo Da Vinci (15 Nisan 1452 – 2 Mayıs 1519) dünyanın akışını izlemeyi “sürekli gözlemlemeyi, not almayı ve düşünmeyi” severdi. Gördüklerini hatırlamak için her zaman yanında bir not defteri bulundururdu. İlgi duyduğu şeyleri yazmak ve çizmek için defter kullanmanın “yararlı” olduğunu söylemişti. Da Vinci’nin not defterleri bize zihnine dair benzer içgörüler sunar. Örneğin pembe taytlara olan düşkünlüğünü biliyoruz çünkü bir not defterinde kıyafetlerinin bir envanterini çıkarıyordu.

1490 tarihli not defterlerinden birinde bir yapılacaklar listesi var:

[Milano ve Banliyölerinin] ölçüsünü [hesapla]

[Bul] Milano ve kiliselerini konu alan ve Cordusio’ya giderken kırtasiyede bulunabilen bir kitap

[Keşfet] Corte Vecchio’nun (dükün sarayındaki avlu) ölçüsünü.

[Keşfet] Castello’nun (dükün sarayı) ölçüsü

Aritmetik ustasından bir üçgeni nasıl kare yapacağını göstermesini iste.

Messer Fazio’dan (Pavia’da tıp ve hukuk profesörü) sana orantıyı göstermesini iste.

Brera Rahibi’nden (Milano’daki Benedictine Manastırı’nda) De Ponderibus’u (mekanik üzerine ortaçağ metni) göstermesini iste

[Konuş] Giannino, the Bombardier, Ferrara kulesinin boşluksuz duvarla çevrilmesinin yöntemi hakkında (Da Vinci’nin bununla ne demek istediğini kimse bilmiyor)

Benedetto Potinari’ye (Floransalı bir Tüccar) Flanders’ta buzun üzerinde nasıl ilerlediklerini sor

Milan’ı çiz

Maestro Antonio’ya havan toplarının gece veya gündüz burçlara nasıl yerleştirildiğini soR.

[İncele] Mastro Giannetto’nun Arbaletini

Bir hidrolik ustası bul ve sana Lombard usulünde bir kilidi, kanalı ve değirmeni nasıl tamir edeceğini anlatmasını sağla

[Maestro Giovanni Francese’nin bana vadettiği güneş ölçümü hakkında soru sor]

Matematikle ilgilenen Pavia Kütüphanesi’nde bulunan Vitolone’yi (optik üzerine bir metnin ortaçağ yazarı) bulmaya çalış.

Rönesans sanatçısının Milano’nun güneyindeki Pavia’ya cesetleri incelemek ve vücut haritalarını çizmek için yaptığı bir geziden önce, 1510 civarında yazdığı bir başka yapılacaklar listesinde kendisine “bir cam levha, pens ve ince dişli bir kemik testeresi” paketlemesini hatırlatır. Ayrıca bir anatomist olmak için gerekenler hakkındaki düşüncelerini paylaşır:

“Kamu Hizmetleri Üzerine. Kılıflı gözlük, ateş çubuğu, çatal, bistüri, kömür, tahta, kağıt levhalar, tebeşir, beyaz mum, pens, cam levha, ince dişli kemik testeresi, neşter, mürekkep hokkası, çakı.

“Bir kafatası al. Hindistan cevizi.

“Beynin özünde daha çok veya daha az olan delikleri gözlemle.

“Ağaçkakanın dilini ve bir timsahın çenesini tarif et.

“Ölüyü parmağını kullanarak [bir birim olarak] ölç.

“Anatomi kitaplarını ciltlet. Botlar, çoraplar, tarak, havlu, gömlekler, ayakkabı bağcıkları, çakı, kalemler, göğüs için bir deri, eldivenler, ambalaj kağıdı, kömür.”

Notlarda gezisinin korkunç doğasına dair ipuçları ortaya çıkıyor, örneğin “küçük dilin pozisyonunu görebilmeniz için çeneyi yandan kırmanız gerektiği” hatırlatılıyor.

Yeni yetişen anatomistler için de bazı kelimeler var:

“Bu tür şeylere karşı bir sevginiz olsa bile, belki de mideniz tarafından engelleneceksiniz; ve eğer bu sizi engellemiyorsa belki de gece saatlerini dörde bölünmüş ve derisi yüzülmüş cesetlerin eşliğinde yaşama korkusu tarafından engelleneceksiniz.”

Görsel: The Royal Collection

What's your reaction?