Kuzey Kutbu’nun en güçlü deniz buzu içinde ilk kez bir kırılma kaydedildi
Grönland’ın kuzeyinde bulunan Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki en eski ve en kalın deniz buzu, daha önce hiç görülmemiş bir şekilde ayrılıyor. Sular, burada görülmedik şekilde soğuk ve hatta bu yaz aylarında bile böyle. Donmuş sular, bu yıl ikinci kez bilim insanlarının “korkutucu” olarak nitelendirdikleri bir olayda, altlarındaki denizi ortaya çıkaracak şekilde yarıldı.
Söz konusu buz, Kuzey Kutup Denizi’ndeki buzun sahil şeridinde toplandığı yer olan Transpolar Sürüklenme Akıntısı nedeniyle kompakt ve kırılmazdır. Kırılan deniz buzu, hem bu ay hem de Şubat 2018’de sıcaklıklarda anormal ani artışlara neden olan iklim değişikliğine bağlı bir sıcaklık dalgasının sonucu.
Bu olaya, daha önce hiç kaydedilmemiş ve Kuzey Kutbu kıyı şeridindeki buz yığınlarına çarpan sıcak rüzgârların neden olduğu söyleniyor.
ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nden Walt Meier, “Buzun gidecek başka hiçbir yeri yok, bu yüzden yığıldı. Ortalama olarak, dört metreden fazla kalınlıktadır ve 20 metre veya daha fazla kalınlıktaki sırtlar halinde yığılabilir. Bu kalın, sıkıştırılmış buz genellikle kolayca hareket ettirilmez,” diyor. Bununla beraber, 2018 uydu verilerine göre, 1979’dan beri en düşük deniz suyu hacmi kaydedildi.
Danimarka Meteoroloji Enstitüsü’nden Ruth Mottram ise, “Grönland’ın kuzeyindeki buzun neredeyse tamamı fazlasıyla parçalanmış ve kırılmış durumda ve bu nedenle daha hareketli. Grönland’ın kuzey kıyısındaki açık deniz sıra dışıdır. Kuzey Kutbu’ndaki son çok yıllık deniz buzu burada ortaya çıktığından bu alan genellikle son buz alanı olarak adlandırılmıştır,” diyor.
Su yamalarının deniz buzunun sahilden uzaklaşması ve erimesine neden olacak kadar uzun süre açık kaldığını açıklayan bu olay iklim bilimcilerin endişesinin yersiz olmadığının kanıtıdır. Meier, “İncelme, en kalın buzla birlikte en soğuk bölgeye bile ulaşıyor. Yani bu, Kuzey Kutup Denizi buzunun ve Kuzey Kutbu ikliminin dönüşümünün oldukça dramatik bir göstergesi,” diyor.
kaynak: The Guardian
fotoğraf: U.S. Geological Survey