Kum Müzesi
Dev kum heykellerin yılın dörtte üçlük kısmında ayakta kaldığı ve daha sonra kasıtlı olarak yıkıldığı bir yer hayal edin. Japonya, Tottori’deki Kum Müzesi bu hayali gerçek kılıyor.
Kum Müzesi’nde bulunan 3.000 ton kum kullanılarak yapılan eşsiz sergiler, her yıl Nisan ayı ortasında açılmak üzere hazırlanır ve bir sonraki sergi için ertesi yılın Ocak ayı başında imha edilir. Her bir serginin geçiciliği olayın bir parçasıdır. Tottori, Japon Denizi kıyısındaki 10 kilometre uzunluğundaki devasa kum tepeleri ile ünlüdür. Müze, kentin turistik cazibesine katkı vermeyi amaçlayan bir girişim olarak görülüyor.
2006 yılında, kum heykel sergileme projesi, Japon kum heykeltıraşlarından Katsuhiko Chaen’ın eline teslim edildi. Leonardo da Vinci ve Michelangelo gibi sanatçıların eserlerine dayanan ilk sergi, o yılın Kasım ayında bir tentenin altında açıldı ve bir aydan biraz fazla sürdü. 2012 yılına gelindiğinde ise, bu dev heykelleri, buldozerler vakti geldiğinde onları yıkana kadar barındıracak devasa bir sergi alanı yapıldı.
Her bir parça, Chaen’in vizyonunun, sanatçının stilinin ve kumla çalışmanın kısıtlılıklarının bir birleşimidir. Kum, heykel yapılmadan önce ıslanır ve yapıştırıcı olarak sudan başka hiçbir şey kullanılmaz. Heykeltıraşlar ağırlık dağılımına ve hatların çıkıntılarına dikkat etmek zorundadırlar. Çok uçlara yapışan bir parça kolayca düşebilir. Bu nedenle, insanların ve binaların kumdan görüntüleri genellikle gerçeğinden daha düzdür.
Kum tepeleri yakın zamanda ulusal bir park olarak kabul edildiğinden kumları heykeller için kullanmak imkansız hale geldi. Bunun yerine yıllar öncesinden bir yol yapım projesinden kalan kumlar kullanılarak bu sorun çözüldü. Dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılar yılın temasına göre çalışmalarını ortaya koyuyor. İki hafta boyunca aralıksız çalışacak heykeltıraşlar, kum kümelerini heykele dönüştürmek için küreklerden keskilere kadar her şeyi kullanıyorlar.
atlasobscura