Kral Tut’un Göktaşından Yapılmış Hançeri
1922’de mezarı keşfedildiğinde tam bir sansasyon yarattı. Çocuk kral olarak da bilinen Tutankhamun, tahta sadece sekiz ya da dokuz yaşında çıktı. Dokuz yıl hüküm sürdü, ama asıl izini ölümüyle bıraktı. Genç firavunun mezarı, belki de eski Mısır hakkında diğer tüm keşiflerden daha fazla bilgi verdi ve hazineleri arasında bulunan bir hançer pek çok şeyden daha özeldi.
Kral Tut’un hançeri 1925 yılında mezar kazısı sırasında ortaya çıkarılmıştı. Uzunluğu bir ayaktan biraz daha uzun olan demir bıçak, altın bir sapa yerleştirilmiştir. İnce işçiliğe sahip hançeri bilhassa özel kılan şey ise bıçağı yapmak için kullanılan demirin kaynağı. Röntgen analizi kullanılarak yapılan çalışmalarda hançerin nikel ve kobaltla karıştırılmış demirden yapıldığı belirlendi. Bu malzeme kombinasyonu tek bir kaynağa işaret ediyor: bir demir göktaşı.
2016 yılı geldiğinde araştırmacılar, bu uzay çağı materyalinin bileşimini ve kökenlerini kesin olarak belirleyen bir çalışma yayınladılar. Hançerin yapısını doğrulamak için de röntgen floresan spektroskopisi adı verilen en son teknolojiyi kullandılar. Sonra, hangi göktaşının kullanıldığını anlamak için, Kral Tut’un imparatorluğunun yarıçapı içindeki göktaşı alanlarının tarihi kayıtlarına baktılar.
Listeyi sadece 20 bölgeye daralttıktan sonra belirli bir göktaşını hedeflemek için hançerin kesin bileşimini kullandılar. Buldukları şey, 2000 yılında İskenderiye’nin batısındaki bir limandaki kireçtaşı bir platoda keşfedilen Kharga göktaşı idi. Eski Mısırlıların göktaşının düşmesini ve bu değerli malzemeyi elde etmek için gerekli mesafeyi izlediğini düşünmek inanılmaz.