Köpüklü biranın fiziği

Bir bardak birayı mükemmel yapan şey nedir? Soğuk olması mı? Bu değişebilir. Biranın en iyisi buz gibi olanıdır, ama belki de bazı biralar çok soğuk değilken güzeldir. Bira solgun bir renge sahip olduğunda çekici gelebilir, ancak bakır rengi, puslu altın veya kahverengi olduğunda da olabilir. Bazı biraların temiz, gevrek bir tadı vardır ve diğerleri belli belirsiz, sert bir acıyı hedefler. Ancak hepsini birleştiren bir özellik var: Köpüklü bira en iyisidir. Tipik bira bardağına yapılan basit bir iyileştirme, herhangi bir birayı daha iyi yapan köpüğü ortaya çıkarmak için fiziği kullanır.

Karbonasyon gazı biraya sokar

Bira kabarcıkları, biraya birkaç şekilde girebilen karbondioksitten başka bir şey değildir. Biranın tanelerini sindiren mayanın doğal fermantasyon süreci bir miktar karbon üretir. Ancak bira fabrikasında fermantasyonla üretilen gaz çoğunlukla kaçar. Bu nedenle, bira, fermantasyon tamamlanmadan önce şişelenir ve gaz şişe içinde hapsedilebilir. Bazı biralar, daha fazla fermantasyona izin vermek için bilerek ekstra şeker ve maya ile şişelenir. Bu içecekler “şişeyle hazırlanmış” (veya bira fıçıda muhafaza edilip servis ediliyorsa fermente fıçı) olarak tanımlanır.

Çoğu bira markası, şişe şartlandırma yoluyla kendi kendine karbonlanmaz. Demleme işlemi tamamlandıktan sonra içecek basınçlı bir kaba konur. Karbondioksit daha sonra belirli bir basınç değerine ulaşılana kadar kaba pompalanır. Karışım, karbondioksit sıvı içinde tamamen çözülene kadar basınçta tutulur ve bu işlem bira soğukken daha hızlı çalışır. (Sıcaklık arttıkça karbonun sudaki çözünürlüğü azalır.)

Belirli bir bira türü için doğru karbonlaşma seviyesini elde etmede basınç, sıcaklık ve zaman seçiminin ayrıntıları karmaşıktır. Doğal veya zorla karbonlaşmadan sonra gaz, siz açana kadar kapağın contası aracılığıyla biranın içinde tutulur.

Nükleasyon baloncukları serbest bırakır

Nükleasyon, bir malzemede çok daha büyük bir dönüşümü tetikleyen küçük, mikroskobik bir süreçtir. Malzeme erimek, donmak, kaynamak ya da parçalanmak için doğru koşullarla karşılaştığında, genellikle içlerindeki ilk atomlar ya da moleküller eylemi başlatana kadar bunu yapamaz.

Nükleasyonun örnek yoluyla anlaşılması onu tanımlamaktan daha kolaydır. Tamamen durgun bir su kabı, köpürmeden kaynama noktasına kadar ısıtılabilir. Tencere ya da cezve hareket ettirildiği an, kabarcıklar öfkeyle patlar. Su buhara dönüşmeye hazırdır. Moleküllerin geri kalanını daha fazla kabarcık oluşturacak şekilde oluşturmak ve itmek için ilk küçük gaz cebine ihtiyaç vardır.

Benzer şekilde, donan yağmur damlası görmüş olabilirsiniz. Sıvı damlacıklar gökten düşer ve yerle temas ettiğinde anında küçük buz kürelerine dönüşür. Durgun bir su damlası, donma sıcaklığının altına soğutulabilir ve ilk moleküller temasla sarsılana ve ilk buz kristalinin şekline sıçrayana kadar aşırı soğutulmuş bir sıvı olarak kalabilir. . İlk kristal oluştuğunda, kristalizasyon tüm hacme yayılır ve onu bir anda dondurur.

Ani bir hareketin kabarcıkların oluşması için bir tetikleyici olay yaratması aynı şekilde, küçük bir yüzey kusuru da bir kabarcığın büyümesini tetikleyebilir.

Evde daha iyi köpüklü bira yapın

Çoğu bira bardağı temelde birbirine benzer. Bunların bazıları gözle görülür şekilde daha fazla ağırlığa, duvar ve taban kalınlığına sahiptir ve hantal damlalardan kurtulmak için ekstra kalın camdan yapılmıştır. Ama gerçekten güzel bir bira bardağı arıyorsanı o yerleşik bir kabarcık nükleasyon sistemi ile gelecek.

Bardak boşaldığında içine dikkatlice bakın. Çekirdeklenme bölgeleri, camın dibine oyulmuş küçük çukurlar halinde. Bunları, CHIMAY bira şirketinin kalkan arması logosunun küçük bir taslağında düzenlenmiş, altta, gövdenin üstünde ve işaret parmağının hemen altında görebilirsiniz.

Ayrıca, bardağın altındaki bir yerden biranın içinde sürekli gezinen baloncukların hareketini de izleyebilirsiniz.

foamy beer

Ama şuna dikkat edin! Bira deli gibi köpürüyorsa ve cam bu etkiyi yaratmak için özel olarak yapılmadıysa, o zaman bardak kirlidir. Aynı çekirdeklenme süreci, kir parçalarının camın kenarlarına veya altına yapıştığı lokalize bölgelerde de meydana gelebilir. Kir parçacıkları ya da birada yüzen döküntüler aynı etkiye neden olur.

Uygun şekilde karbonlanmış bir birada, bu kazınmış bölgelerde devam eden çekirdeklenme, sürekli olarak baloncukları serbest bırakacaktır. Bu, biranın üzerinde bitene kadar sürecek hafif bir köpük oluşturur.

kapak görseli: Engin Akyurt / Adobe Stock

kaynak

What's your reaction?