Komet Arşiv ve Araştırma projesi kapsamında Salt Galata’da Söyleşi

Salt, Eylül 2022’de kaybettiğimiz sanatçı ve şair Komet üzerine başlattığı arşiv ve araştırma projesi kapsamında bir söyleşi düzenliyor. 14 Ekim Cumartesi günü Salt Galata’da gerçekleştirilecek söyleşide Ekin Kano, Gürel Yontan, Levent Yılmaz ve Orhan Koçak bir araya gelecek.

Garanti BBVA tarafından kurulan Salt, Eylül 2022’de vefat eden sanatçı ve şair Komet’in arşivinin dijitalleştirme ve kataloglama çalışmalarına başladı. 2024’te Salt Araştırma’daki sanatçı arşivleri arasına eklenerek çevrimiçi erişime açılması planlanan arşiv, Komet’in 1960’larda İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde başlayıp 1970’lerde Fransa’ya uzanan eğitimine, iki ülke arasındaki pratiğine, şiire olan ilgisine ve öğrenciliğinden günümüze farklı alanlardaki üretimine dair kaynakları bir araya getirecek.

Komet üzerine başlatılan bu arşiv ve araştırma projesi kapsamında 14 Ekim Cumartesi günü Salt Galata’da “Bitmeyen Şiir: Komet” başlıklıbir söyleşi düzenlenecek. Adını Komet’in yitirdiği sevdiklerini listelediği Bitmeyen Şiir başlıklı şiirinden alan söyleşide Ekin Kano, Gürel Yontan, Levent Yılmaz ve Orhan Koçak bir araya gelecek. 2013-2019 yıllarında Komet’in asistanlığını yapan ve arşivin Salt Araştırma’ya transferi sürecinde tasnifine dâhil olan sanatçı Ekin Kano’nun moderatörlüğündeki etkinlikte Gürel Yontan, dönem arkadaşı Komet ile Akademi’deki tanışıklıkları, parçası oldukları kültür ortamına dair görüşleri ve vefatına kadar süren diyalogları etrafında sanatçının pratiğinden bahsedecek. Şair, tarihçi ve yayıncı Levent Yılmaz, Komet’in 1970’lerden itibaren Paris sanat ortamında kurduğu diyaloglara ve şair yönüne odaklanırken yazar, eleştirmen ve yayıncı Orhan Koçak, Komet’in hem resim hem de farklı mecralardaki üretimi üzerinden Türkiye ve uluslararası sanat ortamındaki konumunu ele alacak.

14 Ekim Cumartesi günü saat 15.00’te Salt Galata, Atölye II-III’te gerçekleştirilecek program herkesin katılımına açık ve ücretsiz.

Komet (1941-2022) Hakkında

Komet mahlasıyla bilinen sanatçı ve şair Gürkan Coşkun, 1960-1967 yıllarında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde (bugün Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Halil Dikmen ve Zeki Faik İzer atölyelerinde çalıştı. 1971’de devlet bursu ile Paris’e giden sanatçı öğrenimine Université Paris-VIII-Vincennes–Saint-Denis Plastik Sanatlar Bölümü’nde devam etti. Ardından l’École nationale supérieure des Beaux-Arts’da Gustave Singier ile çalıştı. İlk kişisel sergisini 1974’te Galerie Graffiti’de (Rouen) açan Komet, Paris’te Salon sergilerinin yanı sıra Évreux, Lozan, Basel, Viyana, Brüksel, Milano, Salzburg, Prag, Kopenhag, Çorum, Ankara, İzmir ve İstanbul gibi pek çok şehirde sergilere katıldı. 2004’te Koşarak Geldim Çorabı Deldim (İstanbul: Okuyan Us Yayınları) adlı anı kitabını yayımlayan Komet’in önceki yıllarda çeşitli dergilerde yer alan şiirleri de 2007 yılında Olabilir Olabilir (İstanbul: 160. Kilometre)kitabında bir araya getirildi.

Ekin Kano, ressam. Lisansını Yıldız Teknik Üniversitesi Fotoğraf ve Video Bölümü’nde, yüksek lisansını ise Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde tamamladı. İnsanmerkezcilik, evrim ve doğa tarihi ile ilişki kurarak ürettiği işleri İstanbul, Los Angeles, Zürih, Paris, Belgrad ve Wintherthur’da çeşitli karma sergilerde gösterildi.

Orhan Koçak, yazar, eleştirmen, çevirmen, editör ve yayıncı. 1987-2002 yıllarında yayımlanan Defter dergisinin yayın kurulunda yer alan Koçak, 1997-2009 yıllarında Virgül dergisinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Psikanaliz, Marksizm, eleştirel teori, Frankfurt Okulu ve edebiyat eleştirisi alanında yazılar yazmaktadır.

Levent Yılmaz, şair, tarihçi ve yayıncı. 17. yüzyıl Avrupa tarihyazımı üzerine 2002’de EHESS’te tamamladığı doktora çalışması, Le temps moderne (Paris: Gallimard, 2004) ve Modern Zamanın Tarihi (İstanbul: Metis, 2010) adıyla Fransızca ve Türkçe dillerinde yayımlandı. Türkiye ve Fransa’da çeşitli yayınevlerinde çalışan Yılmaz, Avrupa düşünce ve kültür tarihi üzerine dersler vermektedir.

Gürel Yontan, sanatçı, iç mimar. 1962’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi İç Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Türkiye’de ve yurt dışında iç mimar, illüstratör, sahne tasarımcısı ve sanat yönetmeni olarak çalıştı. Türkiye’de pek çok sergiye katılan sanatçı, 1998’den 2003’e dek Akademi İstanbul’da kurucusu olduğu İç Mimarlık Bölümü’nün başkanlığını yürüttü. Hikâye kitapları da bulunan Yontan, hâlen Armada Otel’in iç mimarlığını yürütmektedir.

What's your reaction?

tr_TRTurkish