Kimononun Kısa Tarihi

Belki, Japonların en bilinen giysisi olan kimononun mütevazı tarihi bin yıldan daha eskilere, Heian Dönemi’ne kadar uzanmaktadır. Artık günlük bir tercih olmasına rağmen bu geleneksel giysi hala evlilik, cenaze ve çay seremonisi gibi özel günlerde giyilmektedir. Bu karmaşık giysisi biraz daha keşfe çıkalım;

Günümüzdeki kimono benzeri giyim Japon Heian Dönemi’nde giyilmeye başlandı. (794-1185).

Genellikle Çin etkisinde hakama (pantolon benzeri bacakları ayıran bir bölümü olan ya da olmayan bir uzun bir etek türü) ya da mo olarak bilinen bir önlük türüyle giyilmiştir. Daha sonra Kimono’nun hakamasız giyildiği bir tarz moda haline geldi. Bu da kullanıcının elbiseyi kapalı tutması için yeni bir yola ihtiyacı olması anlamına geldi: ve böylece obi adı verilen bele takılan geniş kuşak doğdu.

Intricate obi fabric | © Alicia Joy / Kanzashi, hairpins worn with traditional kimono or yukata | © Nullumayulife/Flickr / A woman poses in kimono | © gwaar/Flickr

Kamakura Dönemi’yle, kimono bir günlük giyim tercihi haline geldi. (1185-1333)

Kat kat giyinmek moda haline geldi. Geleneksel Japon renk kombinasyonlarının da böyle doğduğu düşünülmektedir. Bu renkler genellikle mevsim, cinsiyet ya da bazen siyasi ve aile bağlarına dayanmaktadır. Kimono yapma sanatı Edo Dönemi’nde özel bir zanaat haline gelerek büyüdü.  (1603-1868). Bazı kimonolar kelimenin tam manasıyla bir sanat eseriydi ve bir evden daha pahalı olabiliyordu.

İnsanlar kimonolarını saklayıp, nesilden nesile aktarırlardı.

Kimonun popüler olmasının, çok yönlü kullanılabilmesi gibi pek çok sebebi vardı. Kolayca katmanlanabiliyor ya da her mevsime göre değişiyordu.

Yukata olarak bilinen hafif keten ve pamuklu kimono yaz aylarında giyilebilirken, ağır ipek kimono, sonbahar ve kış aylarında giyiliyordu. Yukata hala yaygın olarak yaz festivalleri ve havai fişek gösterileri (Miyabi) sırasında giyilir.

Woman's kimono made in Japan for the Western market | WikiCommons

Batı pazarı için yapılan kadın kimonosu | WikiCommons

Edo Dönemi’nden beri kadın ve erkek kimonoları çok fazla değişmeden günümüze gelmiştir.

Sonunda, kimono giymenin karmaşıklığı ve hantal sandaletlerin gerekliliği onlara bir engel haline geldi.

Kimono Meiji Dönemi’nde (1868-1912), hükümet insanları Batı tarzı giysiler giymeye teşvik ettiğinde gözden düştü.

kapak fotoğrafı: Kimono giymiş geyşanın dansı | © Joi Ito/WikiCommons

kaynak

What's your reaction?