“Karanlığa Süzülen Işık” 17-23 Mayıs tarihleri arasında Nişantaşı Art212’de
Figüratif tarzıyla beğeni toplayan ve sanatın birçok alanında aktif olan Ceyda Caba Şendil’in “Karanlığa Süzülen Işık” isimli karma sergisi 17-23 Mayıs tarihleri arasında Nişantaşı Art212’de gerçekleşecek.
Tablodan yüzüğe: Disiplinler arası yolculuk…
Ağırlıklı olarak yağlıboya eserlerin yer alacağı sergide fotoğraf, üzerinde tabloların figüratif öznelerini taşıyan özel tasarım yüzükler ve performans videosu da sanatseverlerin beğenisine sunulacak. 925 ayar gümüş üzerine roze altın kaplama yüzükler sadece altı adetten oluşan özel bir koleksiyon.
“Yaşamın Döngüsü”, “Körlük”, “Onun Rüyası”
Gerek Dünyada gerekse ülkemizde yaşadığımız tüm kaotik ve karanlık durumların aslında insanlığın varoluşundan bu yana süregelen bir döngü olduğu gerçeğini sanata yansımalarla “Karanlığa Süzülen Işık” adlı karma sergisiyle verecek olan sanatçı Ceyda Caba Şendil’in eserlerinde umut söz konusu.
Yaşamın Döngüsü – Kaos alt edilebilir, Körlük-aydınlıkla aşılabilir, Onun Rüyası-gerçek olabilir… (Eser isimlerinden bazıları ve sanatçıya göre umut açılımlarıdır).
Her daim kadın…
Tüm çalışmalarında kadın figürleriyle dikkat çeken Ceyda Caba Şendil; “Sonuçta hepimiz kendimizi yaşamda merkeze koyuyoruz zira kendi varlığımızla dünyaya geliyoruz. Dolayısıyla bu evrende yaşayan her şey insanın ta kendisi. Ben de kendimi kullanıyorum, yani kadını. Dans ederek, bir yüzüğün üzerindeki figür olarak, resimden seslenen kadın olarak. Hepimizin birbirimizin hikayelerinde kendisini bulması mümkün. Bir de kişisel bir sergimde ilk kez sanatın farklı disiplinlerini aynı çatı altında topluyorum dolayısıyla Art212’de gerçekleşecek sergim için çok heyecanlıyım zira sandık açılıyor…” dedi.
CEYDA CABA ŞENDİL HAKKINDA:
1975 İzmir doğumlu olan sanatçı, 2000 senesinde İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Moda Aksesuar Bölümü’nden mezun olmuştur. Farklı disiplinleri bir arada yaşayıp tecrübe etmiş olan sanatçı, dans, resim, müzik, tasarım, fotoğraf ve sanat yönetmenliğine uzanan sanat yaşamında, resme 1997 yıllarında duvar resimleriyle başlamıştır. Duvar resimlerinden tuvale, tuvalden vitraya, vitraydan kitap kapak tasarımına kadar figüratif çalışmalarını sürdürmüştür. Uzun yıllar klasik bale eğitimi aldıktan sonra, emprovize dans alanında eğitmenlik yapmış, uluslararası çağdaş dans festivallerinde performans sanatçısı olarak koreografilerini sunmuştur. Ayrıca albümü çıkmış olan “Romantic Dolls” adlı müzik grubunun vokalidir.
2002 yılında İstanbul’a yerleşen Ceyda Caba Şendil; GON Deri, Anadolu Ateşi gibi projelerde kostüm ve aksesuar tasarımcılığı yapmıştır.
2005 yılında Futbol Federasyonu için Türkiye ve Süper Lig kupalarını tasarlamış, Anadolu’nun Kayıp Şarkıları projesinin sanat yönetmenliğini üstlenmiştir.
2008 yılında Londra Central Saint Martins Collage of Art and Design’da ek olarak sanat yönetmenliği ve kostüm tasarım eğitimi almıştır. 2009-2016 yılları arasında Brüksel merkezli ‘Language of Forms’ ve ‘Air Collective’ oluşumlarında sanat yönetmeni ve küratör olarak yer almıştır.
Sanatçı, halen figüratif çalışmalarına devam etmektedir.