Kahve Tat Alma Duygumuzu Değiştiriyor
Cornell Üniversitesi’nin kahve ile ilgili yaptığı yeni bir çalışma iki ilginç sonuç ortaya çıkardı. Bunlardan ilki, kahve tüketiminin tat algısını değiştirmesi ve ikincisi de, kahvenin uyanıklık üzerindeki olumlu etkisinin kafeinden ziyade plasebo etkisinden kaynaklanıyor olması.
Çalışmada, ardışık günlerde iki farklı kahve tüketen 107 katılımcının verilerine bakıldı.
Kahvelerden biri, kafeinsiz, hafif derecede tatlandırılmış ve 200 mg sentetik kafein ilavesiyle sunulurken diğeri ise kafeinden arındırılmış, hafif derecede tatlandırılmıştı ve birinci türle aynı acı tadı vermesi için kahve kinini ilave edilmişti.
Tüketildikten sonra, katılımcılardan duyusal bir teste tabi tutuldu ve kahve sonrası kendilerine verilen sakaroz çözeltisinin tatlılığını değerlendirmeleri istendi. Ayrıca uyanıklık, açlık durumları ve içtikleri kahvede ne kadar kafein olduğu yönündeki tahminleri soruldu. Araştırmacılar ayrıca reaksiyon sürelerini test ettiler.
İlginç şekilde, katılımcılarda kafeinsiz ve kafeinli kahve arasında fark görülmedi. Farklı kahve türlerini içtikten sonra uyanıklık derecelendirmelerinde de fark yoktu. Tepki sürelerinde ise kafeinli içecekten sonra önemli ölçüde olmasa da küçük bir fark vardı. Bu, kahve sonrası uyanıklık hissinin plasebo etkisi olduğunu gösterir.
Çalışma aynı zamanda kafeinsiz kahve içenlerin sakaroz çözeltisini kafeinli içenlere göre daha tatlı bulduğunu da tespit etti. Diğer dört tat içinse – acı, ekşi, tuzlu ve umami – hiçbir fark yoktu. Bu, uyuşukluğa neden olan adenosin reseptörleri üzerindeki kafeinin etkisinden kaynaklanmaktadır. Kafein, reseptörleri bastırarak kendimizi uyanık hissettirir ancak aynı zamanda tat alma duygumuzu da azaltır – bir dahaki sefere kahveye şeker koyduğumuzda bunu bilmek güzel olacak.
bigthink.com