Kadın emeğinden doğan turistik bir proje: Sinchi Warmi
Onu benzersiz yapan, sadece içlerinde nesli tükenmekte olan altı metrelik Amazon balıklarının yaşadığı benzersiz tatlı su havuzları değil. Veya nemli ormanların üzerine bakan yükselen bambu gözetleme kuleleri de değil. Sinchi Warmi’nin benzersizliğin ardındaki bütün hikâye, tamamen Kichwa kadınları tarafından yönetilmesi.
Amazon kulübü, çocuklarına ve marjinalize olmuş topluluklarına istihdam sağlamak için kendi işlerini kurmayı hayal eden bir grup kadın esnafın parlak fikriydi. Kolay bir iş değildi. Öncelikle, projenin asla hiçbir şeye değmeyeceklerini söyleyen maço arkadaşlarına karşı sert bir mücadele verdiler. Fikirlerini hayata geçirmeleri on yıl sürdü ve bu sırada altı kadın eşlerinin bu yeni bağımsız halinden memnun olmayan kocaları tarafından terk edildi.
Sonunda Facebook profillerini nasıl oluşturacaklarını ve rezervasyon için internet sitelerini nasıl yöneteceklerini de öğrendiler vee şimdi on yıl sonra kadınlar hayallerini gerçekleştirdi: San Pedro topluluğunu destekleyen mükemmel bir mekân.
Geleneksel yerli maita de tilapia’yı denemek, Amazon’a özgü bir balık yapmak, Kichwa’nın geleneklerini öğrenmek ve her şeye rağmen hayatta kalmış bir projeyi desteklemek için gelen ziyaretçiler ya da oradan geçenler, geleneksel guayusa çay töreninin tadını çıkarabiliyor, hayvanlarla vakit geçirebiliyor ya da ormana bakan havadar bir hamakta mola verebiliyor.
fotoğraflar: mnkitson
atlasobscura.com