Jef Maarawi’den Hünerli Dokunuşlar ve Samimi Anlatılar: “Terra Papagalli”
Boğaç Gökmen
Yunanistan, Brezilya ve Suriye kökenli şarkıcı-söz yazarı Jef Maarawi’nin “Terra Papagalli” isimli yeni albümü geçtiğimiz günlerde yayımlandı ve kaçırılmaması gerekenler listesinde kendisine yer bulması uzun sürmedi.
Birkaç doz alındığında şifalı yönünün ortaya çıkıp dinleyiciyi kucakladığı “Terra Papagalli”, içtenlikli ve ince işçiliği sayesinde farklı tonlardaki zengin dokuların bir araya geldiği doyurucu bir dinleme seansı vadediyor.
“Terra Papagalli” (Papağanlar Ülkesi), günümüzde Brezilya olarak bilinen topraklara verilen ilk isimlerden biri olarak başlığa taşınırken albüm; ‘Yuva’nın ne olduğunu anlamaya çalışmak ve onu içimizde taşımamız gereken seçim/arzu üzerine bir meditasyon olarak tarif ediliyor ve birkaç dinleme sonrası bahsi geçen beden ve ruhu kollarına alan bu meditatif özellik kanatlarını açıyor. Diğer yanıyla da albüm Brezilya hakkında ve hem uzayda hem de zamanda uzak bir çocukluğun hesap dökümü.
Jef Maarawi, Atina merkezli bir müzisyen. 1990’da Suriye kökenli baba ile Yunan ve Brezilya kökenli annenin oğlu olarak Brezilya’nın São Paulo şehrinde doğmuş. Müziği, büyük ölçüde Bob Dylan, Bonnie ‘Prince’ Billy ve Sufjan Stevens gibi sanatçıların hikâye anlatma soyundan gelen Jef, Jorge Ben Jor, Chico Buarque, Tim Maia, Rita Lee ve Caetano Veloso gibi sanatçılardan da esinlenerek Brezilya müziğinin sonu gelmez keşfine dalıyor.
2007’den beri beste yapan Maarawi ilk olarak, iki EP ve 2014 tarihli “Once Part of a Whole Ship” isimli albümünü “Egg Hell” lakabıyla yayımlıyor. Bir önceki albümü “Comfort Foof” ise 2017’de dinleyiciyle buluşuyor.
Inner Ear Records etiketiyle yayına sürülen “Terra Papagalli”, alternatif folk temeliyle öne çıkıp, zaman zaman da yumuşak elektronik titreşimlerin dokunuşlarıyla farklı boyutlara taşınırken, hem Jef’in dokunaklı ve hünerli şarkıcılık performansı hem de samimi ve bağımlılık yapma ihtimali yüksek şarkılarıyla tanışmak için güçlü ve dolu bir albüm.