İzlanda’nın iklim değişikliği yüzünden yok olan ilk buzulu: “Okjökull”

Okjökull artık yok. 2014 yılında İzlanda, iklim değişikliği nedeniyle kaybolan ilk buzuluna tamamen veda etti. 1890’da, bu buz devi, 50 metrelik bir kalınlığa sahipti ve genişliği 16 km²’nin üzerindeydi.

2017 yılında yayınlanan İzlanda Üniversitesi tarafından hazırlanan bir rapora göre, buzul 2012’de adanın yalnızca 0.7 km²’sini kaplıyordu ve derinliği 15 metreye kadar düşmüştü.

Jeolog Oddur Sigurðsson AFP’ye verdiği demeçte, “Bir buzulun statüsüne sahip olması için, buz ve kar kütlesinin kendi ağırlığına göre hareket edebilecek kadar kalın olması gerekir. Bunun için kütlenin yaklaşık 40 ila 50 metre kalınlığında olmalıdır,” dedi. Bu nedenle Okjökull, glasiologlar tarafından buzul statüsünden çıkarıldı ve adı da “Ok” olarak değiştirildi.

18 Ağustos’ta, projeyi başlatan Rice University (Texas), İzlandalı yazar Andri Snær Magnason, jeolog Oddur Sigurðsson ve Icelandic Hiking Society’den araştırmacılar tarafından eski buzul alanına bir anma plaketi dikilecek.

Bu plakette, gelecek kuşaklara bırakılan bir mektup olarak düşünülen bir metin yazıyor:

“OK, buzul durumunu kaybetmiş ilk İzlandalı buzul. Gelecek 200 yıl boyunca, buzullarımızın aynı yolu izlemesi bekleniyor. Bu anıt ne olduğunu ve ne yapılması gerektiğini bildiğimizi kabul etmek demek. Yaptığımızı biliyorsun. “

Bu mesajın altında, geçen Mayıs ayında kaydedilen karbondioksit konsantrasyonunun kayıt seviyesine atıfta bulunan “Ağustos 2019. 415 ppm CO2” kelimeleri var.

Rice Üniversitesi’ndeki bir antropoloji profesörü, “Bu, dünyanın herhangi bir yerindeki iklim değişikliğine kaybedilen bir buzulun ilk anıtı olacak” dedi.  

Howe, “OK’in yok olmasını anıtlaştırarak Dünya’nın buzullarının süresi doldukça neyi kaybettiğimize dikkat çekmeyi umuyoruz” dedi.

Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından Nisan ayında yayınlanan bir araştırmaya göre, dünya mirası alanlarının neredeyse yarısındaki buzullar sera gazı emisyonları mevcut oranda devam ederse, 2100’e kadar kaybedilebilir.

Howe, “Bu buz kütleleri, gezegendeki en büyük tatlı su rezervleridir ve içlerindeki donmuş atmosferin tarihidir,” dedi.

fotoğraf: gettyimages

konbini.com

What's your reaction?