İyi Ki Varsın ROXY Müzik Günleri

Boğaç Gökmen

Şöyle bir 1994 yılına gidip Taksim Meydanı’ndan Sıraselviler’e yürüdüğümüzü düşünelim. Sağlı sollu abide misali mimari harikası, karakteristik binaların arasında koridor gibi uzanan sokakta oluşan hissiyat, kendinizi bulunduğunuz yıldan bağımsız herhangi bir döneme ışınlayabileceğiniz bir atmosfer yaratmaya yetiyor.

Üstüne üstlük şehir hatta memleket müzik kültürü için mühim bir koordinat mevzubahis olan. Bölgenin ismine de yakışır birbirine yakın sıralanmış sıra selviler bunlar. Kemancı, sonra Andon, az ilerde Eski Kemancı ve karşısında Haydar memleket rock, metal ve tüm müzik tutkunlarını kucaklıyor. Bunlara çok geçmeden Roxy de katılıyor ki bu mekânların güçlü çekim merkezleri haline gelmesi çok sürmüyor.

1996’ya gelindiğinde ise mevzuya bir başka boyut katılıyor. İlerleyen süreçte müzik piyasasının seyrini değiştirecek idealist bir adım olarak ROXY Müzik Günleri’nin duyuru afişleri şehrin duvarlarında boy gösteriyor.

Heyecan yaratan duyurunun ilk katılımcıları hemen her gün Taksim mekanlarında sahne alan müzik emekçileri olurken etki alnını genişleten bu müzik ateşinin Anadolu’ya sıçraması da gecikmiyor.

Genel bir bakış attığımızda kimler kimler geçmemiş ki dedirten bir içeriğe sahip ROXY Müzik Günleri sahnesi. Teoman, Hayko Cepkin, Kurban, Aylin Aslim, Replikas, Nekropsi, Gevende, Ceylan Ertem, Melis Danismend, Özge Fışkın, Gaye Su Akyol, Bedük, Direc-t, Gece, Pickpocket, Ergün Şenlendirici, Dorian, Deja Vu, Softa, Eskiz, On Your Horizon, Fairuz Derin Bulut hemen ilk solukta sayılabilecek isimler.

Geçtiğimiz 1 Şubat akşamı ise samimi bir tanıtım gecesiyle başlangıç ateşi yakıldı 22. ROXY %100 Müzik Günleri’nin. 2016 yılına dek aralıksı süren etkinlik verilen altı yıl ara sonrası geçen yıl beklenen dönüşünü yapmış ve 140’ı İstanbul, 200’ü Anadolu çeşitli şehirlerinden olmak üzere 340 grup başvurusu ile rekor bir katılıma imza atmıştı.

1 Şubat’ta başlayan ve 17 Nisan’a kadar devam edecek başvurular sonrası finallere katılmaya hak kazanan grup ve sanatçılar 12 Mayıs’ta duyurulacak. Finalistler 23, 24 ve 25 Mayıs’ta Roxy Club’da canlı performanslarını, seyirci ve jüri karşısında sahneleyecekler. Dereceye giren gruplar ise 26 Mayıs gecesi yapılacak ödül töreninde ödüllerini alacaklar.

Bu seneki jüriye bir göz atacak olursak da Barış Akpolat, Barış Demirel, Batıkan Baksı, Cem Selcen, Ece Duyar, Hakan Kurşun, Hakan Tamar, Hikmet Demirkol, İpek Atcan, Kanat Atkaya, Murat Beşer, Murat Hasarı, Ömer Ahunbay, Özge Fışkın, Şafak Ongan, Taner Öngür ve Yalçın Birol’un yer aldığı sıkı bir kadronun katılımcıları beklediğini söylemek gerekiyor.

Hakan Tamar sunumu sırasında geçmişten günümüze kadar etkinliğin yolculuğundan kesitler sunarken ortaya çıkan rakamlar da işin nerelere uzandığını kanıtlıyor. 1996 yılından bu yana ülkenin dört bir yanından 2860 müzik grubu, yaklaşık 14.600 müzisyen ve finalde yarışma hakkı yakalayan 360 grup ile 46.000 müzikseverin katılımı. Dile kolay, bu rakamlar bile işin boyutlarını ve kucaklayıcılığını gözler önüne seriyor.

Taner Öngür, 1963 yılında Fatih, Şehzadebaşı’ndaki sinemada film gösterimleri öncesinde sahne aldıkları gruptan dem vurarak, 60 yıl önceki heyecanını hiç kaybetmediğine, katılımcıların da aynı hislerde olacaklarını bildiğini söylüyor. 2000 yılında yarışmacı olarak katılan, şimdi ise jüri üyesi olarak katkı sunan Özge Fışkın, Ankara’dan gelen bir katılımcı olarak yaşadığı heyecana ve kendisine, müziğine kattıklarına değiniyor. En genç jüri üyesi olan Batıkan Baksı ise bir gün yolda gördüğü Hayko Cepkin ve Moğollar’ın yer alacağı ROXY etkinlik afişine, o konseri en önlerden seyredip şimdi ise jüri üyesi olmasının verdiği heyecanını aktarıyor.

Murat Beşer ise “ROXY Müzik Günleri bir yarışmadan ziyade Fight Club’ı andırıyor” diyor. Burası bir okul, yarışmacılar birbirinden, jüri üyeleri birbirinden hatta jüri üyeleri yarışmacılardan çok şey öğreniyor. Herkesin birbirinden çok şey öğrendiği organizasyonun bir bayrak yarışı gibi önümüzdeki yıllara da aktarılacağını düşündüğünün altını çiziyor. ROXY’nin mimarlarından Cem Selcen, müzik günleri fikrinin ortaya çıkışından ve yirmincisini yapıp bitireceklerinden bahsediyor. Öyle de oluyor ancak altı yıl aradan sonra iyi ki de geri dönüyor ve 22.si ile yoluna devam ediyor ROXY Müzik Günleri.

Esasen ülkede geçmişten günümüze sıkı bir müzik yarışmaları kültürü var. Nesilden nesle aktarılan ve memleket müzik sahnesine, dolayısıyla dinleyicilerin hafızalarına kazınan birçok temel taşı grup yarışma sahnesi tozu yutup kendine ilk adımları atacak yolu açmayı bilmiş. Bu pencereden baktığımızda da bu organizasyonların, oluşan müzik kültürü üzerindeki olumlu etkisini görmek ve buralarda tanıyıp dağarcığımıza katılan isimlere bakıp işin ehemmiyetine şapka çıkartmamak mümkün değil.

Katılımcılar şimdiden elini çabuk tutsun ki bu değerli deneyimde yer alarak hem şahane bir tecrübe hem de nefis anılar eşliğinde kariyerlerine bir yıldız işlesin.

İyi ki varsın ROXY Müzik Günleri.  

https://www.youtube.com/watch?v=Fwfm0vg-vFg

What's your reaction?