İstanbul – Berlin Misafir Sanatçı Programı 2018/2019 için açık çağrı
Berlin ve İstanbul arasındaki kardeş şehir ilişkilerinin bir bileşeni olan İstanbul – Berlin Misafir Sanatçı Programı, esas ikâmet ve çalışma yeri İstanbul olan ve kariyerlerinde belirli bir başarı göstermiş profesyonel sanatçıların sanatsal gelişimini desteklemeyi amaçlıyor.
İstanbul’da Anadolu Kültür / DEPO ve Berlin’de nGbK ve ZK/U, iş birliği ile hazırlanan bursun 2018/2019 programına başvuru için son tarih 31 Ocak 2018.
Berlin Senatosu Kültür ve Avrupa Bölümü, fon imkânlarına bağlı olmak koşuluyla, şu dönemlerdeki çalışma programlarında misafir sanatçı bursu sağlıyor:
- Altı aylık 1 burs – Temmuz 2018’den Aralık 2018 sonuna kadar
- Altı aylık 1 burs – Ocak 2019’dan Temmuz 2019 sonuna kadar
Misafir sanatçı programının hedefi, sanatçıların ev sahibi ülkenin kültürünü daha derinden kavramaları, yerel sanat ortamını tanımaları, bağlantılar kurarak fikir alışverişi yapmaları ve ev sahibi ülkede sanatsal bir üretim yürütmeleri olanağını sağlamaktır. İş birliği yapılan kurum ZK/U, İstanbul’dan gelecek sanatçılar için bir stüdyo daire temin edecek.
Kültürel değişim bursu şunları kapsamaktadır:
- Aylık 2.000 Avro’luk burs (Berlin’e gidiş ve İstanbul’a dönüş seyahati, malzemeler, yaşama giderleri gibi harcamalar)
- Rezidans için tahsis edilen stüdyo dairenin (kira ödemeden) kullanımı
Misafir sanatçı programı süresince, işbirliği yapılan kurum nGbK İstanbul’dan gelecek sanatçılara yardımcı olacak ve talep geldiği takdirde yerel sanat ortamıyla bağlantılar kurulmasını sağlayacaktır. nGbK ayrıca tüm vize işlemlerinde yardım sunacaktır. İşbirliği yapılan kurumların düzenlediği etkinlikler (açık stüdyolar, sergiler, sanatçı konuşmaları) İstanbul’dan gelen sanatçılara çalışmalarını uluslararası izleyiciye sunma imkânı verecektir.
Başvuru şartları
Bu fon, eserleri sergilenmiş ve belirli bir başarı sağlamış ve sanat pratiklerini geliştirmek için daha fazla imkân arayan sanatçıları hedeflemektedir. Adayların, uluslararası bir rezidans deneyiminin kariyer gelişimlerine nasıl bir katkıda bulunabileceğini açıklamaları beklenmektedir. Başvuru yapan sanatçı, Almanca veya İngilizceyi orta/iyi seviyede konuşabiliyor olmalıdır. Program boyunca kendilerine tahsis edilen yerde bulunmaları zorunludur.
Başvuru Türkçe veya İngilizce yapılabilir. Kısa aday listesine seçilen sanatçıların, Berlin jürisinin değerlendirmesi için başvurularının İngilizce versiyonunu da teslim etmeleri gerekiyor.