İşçi Filmleri Festivali Başladı: Cesaret Bulaşıcıdır

Cesareti bulaştırmak şiarı ile perdelerini açan 12. İşçi Filmleri Festivali başladı. Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenin sunuculuğunu Onur Saylak yaptı. 15 farklı ülkeden toplam 61 film gösterilecek festivalin açıl törenine, onur konuğu olarak seçilen Müjde Ar, KHK ile ihraç edilen akademisyenlerden Prof. Dr. Özdemir Aktan, Prof. Dr. Funda Başaran, Yrd. Doç. Dr. Deniz Morva Kablamacı, Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu’nun yanı sıra Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve çok sayıda kişi katıldı.

İşçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan festival; Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Tez Koop-İş (TÜRK-İŞ), Tek Gıda-İş (TÜRK-İŞ), SES (KESK), Türk Tabipleri Birliği, Halkevleri, ÇEVBİR, CAPULTV ve Sendika.org tarafından düzenleniyor.

‘TÜM SESLER SİNEMADA DAHA GÜÇLÜ YANKILANMALI’

Festival Düzenleme Komitesi adına konuşan Ece Ünsal, festivalin, 12 yıl boyunca ücretsiz ve
yarışmasınız olarak devam ettiğini, festival komitesi olarak daha güçlü ve kararlılıkla yola çıktıklarını söyledi. Ünsal, “Cesaret” teması ile yola çıkıldığını ifade ederek şunları söyledi: “OHAL ile baskıya uğrayanların, mesleğinden ihraç edilenlerin, kapatılan demokratik kurumların, filmleri sansürlenen sinemacıların, grevleri yasaklanan emekçilerin, her gün evde, sokakta, meydanda sesini daha da yükselten kadınların ve sokakları saran “hayır”ın cesareti beyazperdeye de bulaşmalı dedik. Tüm sesler sinemada daha güçlü yankılanmalı dedik. Topyekün saldırılardan İşçi Filmleri Festivali’de nasibini aldı. Geçtiğimiz sene barışa imza attığı için tutuklanan ve mesleğinden ihraç edilen Meral Camcı’nın yanı sıra Funda Başaran, Tül Akbal ihraç edildi. Ayrıca Zeynep Çelik altı gündür gözaltında, yine  ‘Ölmez Ağaç Yırca’ belgeseli ile festivalde yer alan Kazım Kızıl şuan tutuklu. Hepsini buradan dayanışmayla selamlıyoruz.”

‘SARAYIN İBİŞİ OLAMAYACAĞIZ’

Törende konuşma yapanlar arasında bulunan Prof. Dr. Funda Başaran ihraç edilme süreci ile ilgili şunları söyledi: “Bizi ihbar eden rektörler son ana kadar bizden imzalarımızı geri çekmemizi istedi. Çekmemiz halinde KHK’lara konulmayacağımızı söyleyerek bir talepten bulundular. Cesaret sözümüzü, barış sözümüzü tuttuk ve imzalarımızı çekmedik. Meslektaşlarını ihbar eden rektörleri bir isimle, Ankara Üniversite Rektörü ile sembolleştirmiş olduk: “Rektör İbiş” ve dedik ki “Sarayın İbişi olamayacağız.”

‘ONLARA BİAT ETMEYİZ, ETMEYECEĞİZ’

Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu ise geçtiğimiz Cumartesi günü yayımlanan KHK ile ihraç edildiğini belirterek: “İhraç edilmemizin arkasında daha büyük hedefler var. Türkiye’de bir rejim değişikliği var. Burada ayaklarına dolanan bütün mekanizmaları, kurumları ve kişileri ortadan kaldırmak istiyorlar. Bilim de bunun bir parçası. Bilimle toplum arasındaki bağı koparmaya çalışıyorlar ve bilimi tamamen egemenlerin bilimi haline dönüştürmeye çalışıyorlar. Üniversite içerisinde işçi sınıfının mücadelesini savunan, ayrımcılığa uğrayanları savunan herkesi atmak ve uzaklaştırmak istiyorlar. En duymak istemedikleri şey “Barış”, “İnsan Hakları” ve “Hukukun üstünlüğü” bunları savunanları üniversitenin dışına atıyorlar. Akademisyen olduysanız barışı, hukuku savunmak zorundasınız çünkü bunlar olmazsa bilim olmaz. İşin gereğidir. Her zaman egemenlerle karşı kaşıya kalırsınız. Bizi işsizlik ve açlıkla korkutmaya çalışıyor ama biz de diyoruz biz işsizlikten korkmayız çok büyük bir aileyiz. Biz her yeri üniversiteye çeviririz ama onlara biat etmeyiz ve etmeyeceğiz. Sonuna kadar direneceğiz” dedi.

‘KİBAR FEYZO, BAŞ KALDIRININ VE İSYANIN FİLMİDİR’

Festivalin onur konuğu ve festivalin açılış filminin başrol oyuncularından Müjde Ar ödülünü, Kemal Sunal’a, Adile Naşit’e, filmin senaristi İhsan Yüce’ye ve filmin yapımcısı Ertem Eğilmez’e armağan etti. Ar, konuşmasında: “Kibar Feyzo, baş kaldırının ve isyanın filmidir. Feodalite altında ezilen insanların hikayesidir. Eskimiş bir filmdir. Düzen değişmemiştir bugün hala görüyoruz. Ama şunu biliyorum ki totoliter düzenler insanları “kul” olarak görse de sonunda yıkılmaya mahkumlardır.

FESTİVAL FİLMLERİNİN 4 İLDEKİ GÖSTERİM YERLERİ

İstanbul’da Fransız Kültür Merkezi, Beyoğlu Sineması, Yeşilçam Sineması, Aynalı Geçit Etkinlik Mekanı, Barış Manço Kültür Merkezi, Kozyatağı Kültür Merkezi , Kadıköy Halkevi, Nâzım Hikmet Kültür Merkezinde.

Ankara’da; Çağdaş Sanatlar Merkezi, Sinetopya, ODTÜ Vişnelik Tesisleri Ankara Üniversitesi İLEF Nazım Hikmet Kültür Merkezi Mimarlar Odası, SES Ankara Şube Ahmed Arif Parkı, Ethem Sarısülük Kütüphanesi, Batıkent Metro Jeoloji Mühendisleri Odası, Aşık Mahsuni Şerif Parkı Çayyolu Kent Meclisinde.

İzmir’de; İzmir Fransız Kültür Merkezi, İzmir Mimarlık Merkezi, İzmir Halkevi, İzmir Sanat, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Rauf Beyru Konferans Salonu, Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezi Üçyol Uğur Mumcu Parkı Anfi Tiyatro Tarık Akan Gençlik Merkezi, Buca Belediyesi Kültür Sanat Merkezi, Buca Belediyesi Türkan Saylan Çağdaş, Yaşam Merkezi, Charlie Chaplin Etüt Meslek ve Sanat Atölyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Çiğli Kültür Merkezi İzmir Büyükşehir Belediyesi Bornova Kültür Merkezi İzmir Büyükşehir Belediyesi Gültepe Kültür Merkezi Nâzım Hikmet Kültür Evi-Bornova, Urla Toprak Sahne Tiyatrosu Necati Cumalı Sahnesinde gösterimler olacak.

Diyarbakır’da ise TMMOB Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, Eğitim Sen Diyarbakır şubesi salonlarında gösterimler gerçekleşecek.

kaynak

What's your reaction?