İnsanlar Atık Gıdalarla Ne Yapmalı? Mesela Bira?

Amerika’nın sert bira piyasasında herkes niş bir bira üretebilmek için rekabet halinde. Istakoz birası, çamaşır suyu birası ve daha neler neler…

Ama bu çetrefilli ortama katılan son  ürün sadece reklam yapma derdinde değil gibi. Bu ürün aynı zamanda çevre sorunlarının çözümü için de destekleyici olabilir.

Hikâye şöyle;

Şef Mario Batali, gıda atıklarından bira yapmayı denemek için Dog Fish Head’de Sam Calagione ile bir ekip oluşturdu.

Görünüşe bakılırsa kendisi bir prunodan esinlenmiş. (Pruno: cezaevlerinden mahkûmların ürettikleri bir tür şarap) Girişimci mahkûmlar, ekmekle birlikte, meyve, ketçap ve fermentasyona uygun ne varsa birleştirip bu uydurma alkol karışımını yapmışlardı ama bira versiyonunda daha spesifik maddeler var.

Birayı yapmak için bir hefeweizen model alındı (narenciye kokuları ve tatları içeren tipik bir Alman birası) ve olgunlaşmış domates, bayat ekmek, esmer şeker, greyfurt ve ugli meyvesi denilen bir çeşit narenciye kullanıldı… Ortaya çıkan ürüne Pruno’nun biraz daha lüks versiyonu demek mümkün.

Bira tüketicileri bu yeni ürünü “hafif, gevrek, biraz köpüklü” ve hatta lezzetli olarak tanımladılar.

Şef biracılar, New York ve Chicago’da hali hazırda bazı restoranlarda fıçılarla sunulan karışıma “Waste Not” adını verdi. Biranın fikri, şef Dan Barber’ın  wast ED restoranından geliyor. Restoran istenmeyen ve reddedilenlerden yarattığı menüsüyle bir pop-up mekân ve projenin web sitesine göre gıda sisteminin atık ürünlerini değerlendiriyor.

Amerikalılar ülkenin gıda arzının yaklaşık üçte birini israf ediyor – bir leke sebebiyle atık üretilir, yeterince taze değil diye gıdalar savrulur. Ve ABD gıda atıkları sorunu olan tek ülke değil. (Dünyada en çok atık gıda sorunu yaratan ülkelerin listesi)

Mükemmel olmayan gıdaların hala kullanılabilir besin değeri vardır, ancak… Bazı utanç verici istatistiklerle karşı karşıyayız, yenilikçiler, garip görünümlü üretimleri satmak için bir nokta yaratıyor ya da atıklardan enerji üretiyor, diğer çabaların yanında.

Aşırı yemek atıkları, para kaybı yanında, metan emisyonlarına da katkı yapıyor ve çöplüklerde yer kaplıyor. Amerika Tarım ve Çevre Koruma Ajansı 2030 yılında ülkenin gıda atıklarının yüzde 50 azaltılması çağrısında bulundu.

El yapımı Pruno yapmak da bu çağrının bir karşılığı olacaksa neden olmasın?

What's your reaction?

tr_TRTurkish